CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ
            
Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne.Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterze i zjeść np. z masłem i dżemem;-) Ja zrobiłam je w dużej blasze ( i na taką podaję składniki ).Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo.
Składniki:
- 1 kg. mąki
 - 10 dkg drożdży
 - 4 jaja
 - 1 szklanka mleka
 - 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze)
 - 1 kostka margaryny
 - zapach np.pomarańczowy
 - rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam
 

Kruszonka:
- 1/2 kostki margaryny
 - 1/2 szklanki cukru
 - mąka
 

Do miski przesiałam mąkę i wlałam drożdże z mlekiem.

W tym momencie muszę się usprawiedliwić.Drożdże powinny urosnąć i dopiero powinno się je wymieszać z mąką.Ja włączyłam odruchowo robota i ... w dalszej części opisu będą rosły ;) ...oj będą...
Dodałam jajka,
cukier,
cukier waniliowy,zapach 
i rozpuszczoną, ale zimną margarynę.

Wszystko dokładnie wymieszałam i wyłożyłam ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Przykryłam je np. ściereczką,żeby urosło na około 30 minut.Uwierzcie na słowo...urosło! i to jak! W międzyczasie zrobiłam kruszonkę
Wymieszałam cukier z masłem

i dosypywałam mąkę,tak aby powstały charakterystyczne grudki.

Posypałam nią wyrośnięte ciasto.

Włożyłam formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minut i piekłam w temperaturze 180 stopni.Tutaj uwaga! Nie zaglądać,nie ruszać ciasta...bo opadnie i zrobi się zakalec.Ja troszkę zajrzałam i leciutko opadło...Ale i tak wyszło pulchne i super smaczne!
Następnym razem dodam owoców;)Smacznego!
