CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto drożdżowe jest nieśmiertelne.Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterze i zjeść np. z masłem i dżemem;-) Ja zrobiłam je w dużej blasze ( i na taką podaję składniki ).Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo.

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 1 kg. mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze)
  • 1 kostka margaryny
  • zapach np.pomarańczowy
  • rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam
Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kruszonka:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • mąka
Rozkruszyłam drożdże i zalałam ciepłym mlekiem.
Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do miski przesiałam mąkę i wlałam drożdże z mlekiem.
Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W tym momencie muszę się usprawiedliwić.Drożdże powinny urosnąć i dopiero powinno się je wymieszać z mąką.Ja włączyłam odruchowo robota i ... w dalszej części opisu będą rosły ;) ...oj będą...
Dodałam jajka,
Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamicukier,
Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamicukier waniliowy,zapach
Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
i rozpuszczoną, ale zimną margarynę.
Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wszystko dokładnie wymieszałam i wyłożyłam ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przykryłam je np. ściereczką,żeby urosło na około 30 minut.Uwierzcie na słowo...urosło! i to jak! W międzyczasie zrobiłam kruszonkę
Wymieszałam cukier z masłem
Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
i dosypywałam mąkę,tak aby powstały charakterystyczne grudki.
Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Posypałam nią wyrośnięte ciasto.
Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Włożyłam formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minut i piekłam w temperaturze 180 stopni.Tutaj uwaga! Nie zaglądać,nie ruszać ciasta...bo opadnie i zrobi się zakalec.Ja troszkę zajrzałam i leciutko opadło...Ale i tak wyszło pulchne i super smaczne!

Następnym razem dodam owoców;)Smacznego!Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów