A dlaczego niemieckie?? Ponieważ przepis na to ciasto dostała nasza mama będąc u swojej znajomej w Niemczech. Ciasto jest wilgotne i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach!
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto szybko zniknęło. Uwielbiam kruche lub drożdżowe ciasto popijane mlekiem, tata mnie tego nauczył i do dziś się szeroko uśmiecham, gdy sama tak robię:)
Ten przepis mam w swoim zeszycie od ponad 22 lat... i ten mój zeszyt też.... dopiero teraz sobie to policzyłam i zdałam sprawę jak ten czas leci ;) Mam go od Mamy koleżanki z liceum, każda z Mam miała upiec jakieś ciacho na nasze czepkowanie i to, najbardziej smakowało mi i mojej Mamie, więc poprosiłyśmy o przepis.
Herbata jako taka jest jednak wciąż zakorzeniona w kuchni Gruzji, czego dowodem jest chociażby takie ciasto herbaciane. Proste, łatwe do zrobienia, w sam raz do popołudniowej... herbaty ;)
Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao, Dodajemy mąkę z brązowego ryżu i sól. Mieszamy. W innej misie łączymy za pomocą trzepaczki olej, syrop klonowy, mleko ryżowe i kawę...
Blondie, czyli jasna wersja klasycznego brownie, to jedno z moich małych kulinarnych wyzwań na kończący się już 2013 rok ;) Ciasto, jak każde tego typu, jest bardzo słodkie, wilgotne i zbite, choć mimo wszystko nieco lżejsze niż klasyczny, ciemny odpowiednik (...). Na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom białej czekolady.
Ciasto imbirowe na które czekam cały rok bo tylko o tej porze roku smakuje najlepiej. Idealne na święta dla zapracowanych ,bo jest łatwe do zrobienia i nie może się nie udać .
To ciasto to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników snickersów. Kruche ciasto skrywa słodkie, lekko cynamonowe i ekstremalnie orzechowe wnętrze. To jeden z tych wypieków, które można upiec na kilka dni przed Świętami, ponieważ bardzo dobrze się przechowuje.
Wilgotne i aromatyczne ciasto, które z pewnością umili świąteczne spotkania przy stole. Nie jest to tradycyjny keks czy piernik. Jednak warto zaryzykować i upiec ten ekstrawagancki wypiek. Efekt pozytywnie Cię zaskoczy :)
Muszę przyznać, że na początku nie byłam przekonana co do tego połączenia, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że to dobrze, że nie zrezygnowałam. Smak jest wyjątkowy i zupełnie inny - wiem, że nie każdemu przypadnie do gustu. Ale jeśli nie boicie się nowych połączeń, dajcie mu szansę.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i niesamowicie łatwe ciasto – Kremówkę z truskawkami. Delikatne , kruche ciasto pokryte lekkim budyniowym kremem i wypełnione soczystymi truskawkami wręcz zachwyca podniebienie.