Orzechowiec
Ten przepis mam w swoim zeszycie od ponad 22 lat... i ten mój zeszyt też.... dopiero teraz sobie to policzyłam i zdałam sprawę jak ten czas leci ;) Mam go od Mamy koleżanki z liceum, każda z Mam miała upiec jakieś ciacho na nasze czepkowanie i to, najbardziej smakowało mi i mojej Mamie, więc poprosiłyśmy o przepis.
Jest proste i szybkie w przygotowaniu, o ile mamy już wyłuskane orzechy!
Zapraszam na najpyszniejszego kruchego orzechowca z przepisu Mamy Moniki, która jeśli to czyta, to dziękuję Jej i serdecznie Pozdrawiam!
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 3 żołtka
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g orzechów włoskich
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
- z mąki, masła, cukru, żołtek, jajka i proszku dopieczenia - zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do pieczenia (proporcja na blaszkę o wymiarach 30x40 cm lub dużą tortownicę)
- piec przez 15-20 minut w 180 stopniach
- w tym czasie przygotować orzechową masę: orzechy - troszkę rozdrobnić, pokroić, wsypać do garnka, dodać resztę składników czyli: masło, cukier, miód i mleko - całość zagotować około 5-7 minut, ma zgęstnieć ale nie przypalić się, trzeba pilnować tej mieszanki podczas gotowania
- tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy dalej kolejne 15-20 minut w 180 stopniach
Smacznego ;)