Alpejskie ciasto karmelowo-orzechowe

To ciasto to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników snickersów. Kruche ciasto skrywa słodkie, lekko cynamonowe i ekstremalnie orzechowe wnętrze. To jeden z tych wypieków, które można upiec na kilka dni przed Świętami, ponieważ bardzo dobrze się przechowuje. Jest pyszne :)

Zdjęcie - Alpejskie ciasto karmelowo-orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CIASTO ALPEJSKIE
400g mąki,
100g masła,
150g margaryny Palma z Kruszwicy,
100g cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
2 żółtka,
200g orzechów włoskich,
200g niesolonych orzechów ziemnych,
350g cukru,
250ml śmietanki kremówki 30%,
łyżeczka cynamonu

Masło i margarynę posiekać razem z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i 2-3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przygotować nadzienie: na patelnię wsypać cukier i rozpuścić na małym ogniu, aż lekko się skarmelizuje. Dodać orzechy i wymieszać. Wlać śmietankę, dodać cynamon i zagotować. Mieszając, gotować do czasu, aż karmel rozpuści się w śmietance, a masa nieco zgęstnieje (ok. 5-7 minut). Masę odstawić, by lekko przestygła.
Podłużną formę o wymiarach 35 x 11 wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki ciasta. Środek wypełnić masą orzechową. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nim masę. Brzegi dokładnie skleić, nadwyżki ciasta odkroić.
Ciasto piec w 180 stopniach przez 40 minut. Upieczone ciasto zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Następnie wyjąć z formy i odstawić na co najmniej 12 godzin, aby masa w środku stężała.

Ciasto najlepiej kroić dużym nożem z piłką, takim jak do chleba.

Zdjęcie - Alpejskie ciasto karmelowo-orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis powstał na potrzeby projektu e-booka ze świątecznymi przepisami przy współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz ZT Kruszwica :)

Zdjęcie - Alpejskie ciasto karmelowo-orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Prosty i niezawodny keks – przepis
3

Prosty i niezawodny keks – prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krucho-drożdżowa strucla z orzechami
12

Krucho-drożdżowa strucla z orz…

evenka evenka
Arabeska

Ciasto makowe otulone orzechową kołderką
16

Ciasto makowe otulone orzechow…

evenka evenka
Arabeska

Makowiec świąteczny
19

Makowiec świąteczny

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Tarta z ciasto filo z brzoskwiniami i migdałami
1

Tarta z ciasto filo z brzoskwi…

figmara figmara
figowe smaki

Tarator - chłodnik z ogórkami i orzechami
2

Tarator - chłodnik z ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Nalewka z truskawek i rabarbaru
4

Nalewka z truskawek i rabarbar…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sałatka z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem
3

Sałatka z makaronem w kształci…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tarta z porzeczkami w kratkę
1

Tarta z porzeczkami w kratkę

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Błyskawiczne ciasto serowe z brzoskwiniami
1

Błyskawiczne ciasto serowe z b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pieczeń z cukinii
1

Pieczeń z cukinii

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pasta z zielonego groszku z orzechami nerkowca
2

Pasta z zielonego groszku z or…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj