Alpejskie ciasto karmelowo-orzechowe
 
            To ciasto to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników snickersów. Kruche ciasto skrywa słodkie, lekko cynamonowe i ekstremalnie orzechowe wnętrze. To jeden z tych wypieków, które można upiec na kilka dni przed Świętami, ponieważ bardzo dobrze się przechowuje. Jest pyszne :) 
 
  
 
 CIASTO ALPEJSKIE 
 400g mąki, 
 100g masła, 
 150g margaryny Palma z Kruszwicy, 
 100g cukru pudru,
 1 łyżka cukru waniliowego, 
 2 żółtka, 
 200g orzechów włoskich, 
 200g niesolonych orzechów ziemnych, 
 350g cukru, 
 250ml śmietanki kremówki 30%, 
 łyżeczka cynamonu 
 
 Masło i margarynę posiekać razem z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i 2-3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. 
 Przygotować nadzienie: na patelnię wsypać cukier i rozpuścić na małym ogniu, aż lekko się skarmelizuje. Dodać orzechy i wymieszać. Wlać śmietankę, dodać cynamon i zagotować. Mieszając, gotować do czasu, aż karmel rozpuści się w śmietance, a masa nieco zgęstnieje (ok. 5-7 minut). Masę odstawić, by lekko przestygła. 
 Podłużną formę o wymiarach 35 x 11 wyłożyć papierem do pieczenia. 
 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki ciasta. Środek wypełnić masą orzechową. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nim masę. Brzegi dokładnie skleić, nadwyżki ciasta odkroić. 
 Ciasto piec w 180 stopniach przez 40 minut. Upieczone ciasto zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Następnie wyjąć z formy i odstawić na co najmniej 12 godzin, aby masa w środku stężała.
 
 Ciasto najlepiej kroić dużym nożem z piłką, takim jak do chleba. 
 
  
 
 
 Przepis powstał na potrzeby projektu e-booka ze świątecznymi przepisami przy współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz ZT Kruszwica :) 
 
 
 
            