Korzenne ciasto z gruszkami i żurawiną
Nastrajamy się na Święta. W tym roku będą niezwykłe. Już od dobrego miesiąca piekę korzenne słodkości, bo przecież wielu pysznych rzeczy nie da rady spróbować w ciągu tych kilku świątecznych dni. W głośnikach od szóstego grudnia leci taka muzyka.
Wilgotne i aromatyczne ciasto, które z pewnością umili świąteczne spotkania przy stole.
Nie jest to tradycyjny keks czy piernik. Jednak warto zaryzykować i upiec ten ekstrawagancki wypiek. Efekt pozytywnie Cię zaskoczy :)
Korzenne ciasto z gruszkami i żurawiną
/ przepis własny, na 1 keksówkę/
- 1 szklanka mąki pszennej (100g)
- 1/2 szklanki cukru (100g)
- 1/2 szklanki mleka (125 ml)
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu (15g)
- 50 g masła
- 60 g migdałów w płatkach
- 4 łyżki świeżej lub suszonej żurawiny
- 2 gruszki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta czarnego pieprzu
dodatkowo:
- 2 łyżki płatków migdałowych + 2 łyżki cukru pudru (do posypania ciasta)
Masło rozpuść w garnuszku, ostudź. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier, zmielone migdały i przyprawy. W osobnej misce wymieszaj jajka, ekstrakt, mleko,miód, rozpuszczone i ostudzone masło. Zmiksuj zawartość obu misek. Formę keksową o wymiarach 30x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Gruszki obierz i poukładaj na cieście wraz z żurawiną.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i piecz w nim ciasto przez ok. 15 minut , po tym czasie wyjmij je i posyp płatkami migdałów. Włóż z powrotem do piekarnika i dopiekaj jeszcze 20 minut - do tzw.”suchego patyczka”. Wystudź i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!:)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________