Kruche ciasto z wiśniami
Wiśniowa nalewka już się robi w ciemnym i chłodnym miejscu, a teraz czas na wykorzystanie pozostałych wiśni. Kupiłam wyjątkowo piękne i smaczne okazy, postanowiłam coś upiec. Pełna ambicji wyszukałam wymyślne przepisy, pełna radości pochwaliłam się mężowi, a on na to czy nie mogę zrobić prostego i tradycyjnego ciasta, cały mój zapał opadł. Nie poddałam się. Padło na kruche ciasto z wiśniami i budyniem z przepisu ivki- (uwielbiam przepisy w których proporcje są podawane w szklankach itp). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto szybko zniknęło. Uwielbiam kruche lub drożdżowe ciasto popijane mlekiem, tata mnie tego nauczył i do dziś się szeroko uśmiecham, gdy sama tak robię:)
Składniki: 3 szklanki mąki, 5 żółtek, 1/2 szklanki cukru, 3/4 kostki masła (150 g), cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 budynie z cukrem waniliowe lub śmietankowe, 0,75 l mleka, 800 g wiśni, 3 łyżki cukru, cukier puder do posypania
Przygotowanie: Na początek przygotowujemy kruche ciasto. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem i z cukrem waniliowym. na stolnicy usypujemy kopczyk z przesianej mąki, dodajemy proszek do pieczenia, masło i utarte żółtka. Całość siekamy nożem i wyrabiamy aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wyrobione na gładko owijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. Budyń przygotowujemy tak jak jest napisane na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka z 1 litra na 0,75 litra. Przygotowujemy wiśnie, myjemy i drylujemy. Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkujemy i układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. na ciasto wylewamy masę budyniową, następnie układamy warstwę wiśni i posypujemy 3 łyżkami cukru. Na sam wierzch trzemy na grubym tarle pozostałą część ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45-50 min. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto należy wystudzić tak by masa budyniowa dobrze stężała. Smacznego LuLa