Ciasto jabłkowo – orzechowe
Ciasto, na które dzisiaj zapraszam jest kwintesencją jesieni są w nim bowiem jabłka i orzechy. Jest dość zwarte i jednym kawałkiem można zaspokoić pragnienie słodkiego ale jest też wciągające więc po chwili sięgniecie po nie ponownie.
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 2 średnie kwaśne jabłka
Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę z solą i proszkiem wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszysta pianę. Dodać jogurt i olej, dokładnie zmiksować. Przesiać mąkę, dodać orzechy i starte i odciśnięte jabłka. Dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy keksowej i wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika. Piec ok. 50 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)