Ciasto jabłkowo – orzechowe

Ciasto, na które dzisiaj zapraszam jest kwintesencją jesieni są w nim bowiem jabłka i orzechy. Jest dość zwarte i jednym kawałkiem można zaspokoić pragnienie słodkiego ale jest też wciągające więc po chwili  sięgniecie po nie ponownie.

Zdjęcie - Ciasto jabłkowo – orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 średnie kwaśne jabłka

Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę z solą i proszkiem wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszysta pianę. Dodać jogurt i olej, dokładnie zmiksować. Przesiać mąkę, dodać orzechy i starte i odciśnięte jabłka. Dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy keksowej i wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika. Piec ok. 50 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z kremem waniliowym i kokosową kruszonką
1

Szarlotka z kremem waniliowym…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną
1

Orzechowa szarlotka z pianką i…

Dzi Dzi
karmelowy

Jabłecznik z orzechami

Jabłecznik z orzechami

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Łatwe i puszyste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi
7

Łatwe i puszyste ciasto z jabł…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Ciasto drwala (?!)
5

Ciasto drwala (?!)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jabłecznik z kokosowo-orzechową pianką
43

Jabłecznik z kokosowo-orzechow…

gania gania
My cuisine