"To najlepszy deser jaki dotychczas zrobiłaś" - tak został oceniony ostatni tort, który popełniłam. Nic ująć, nic dodać, ten tort jest po prostu marzeniem każdego łasucha.
Zła passa zachęciła mnie do wypróbowania subtelnie zmienionego przepisu Doroty z Moich Wypieków. Jak się okazało chochlik nie dał za wygraną, ciasto uparcie wychodziło z foremek. Mimo to udało się opanować sytuację i tym sposobem prezentuję Wam bardzo smaczne babki.
Jeśli chodzi o wypieki z serem, to nigdy nie mam ich dość. Czy to sernik, czy ciastka, bułeczki, czy właśnie babka z dodatkiem sera - biorę je wszystkie :-) W sumie całkiem niedawno piekłam podobne ciasto, ale z chęcią wypróbowałam i ten przepis. Zwłaszcza, że potrzebowałam czegoś szybkiego, nieskomplikowanego i smacznego.
Uwielbiam takie szybkie ciasta z dużą ilością owoców. Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkim cukrem pudrem sprawia, że ciężko skończyć jedzenie na jednym kawałku ;)
Tytuł mówi sam za siebie – tak jest to biszkopt IDEALNY! Często pytacie mnie jak zrobić biszkopt , by mieć całkowitą pewność , że pięknie wyrośnie i będzie jak z obrazka. Dziś przybliżę Wam te sposób. Do tego biszkoptu nie używamy ani grama proszku do pieczenia …. wyrasta wysoki … niezwykle puszysty i niesamowicie delikatny.
Przepis pochodzi z książki "Nigellissima", do której często lubię wracać. Piękne, apetyczne zdjęcia i wiele smakowitych przepisów, które trafiają w nasz gust. Deser jest nad wyraz prosty, jedyny minus- trzeba czekać, aż się schłodzi (a wierzcie mi, jest to ciężkie oczekiwanie ;). Nigella podaje torcik z sosem czekoladowym. O dziwo, choć jestem wielką fanką czekolady w każdej postaci, tutaj sos nie jest niezbędny.
Niezawodny na stole, dla uwielbiających chałwę, dla kochających torty. Na świątecznym (i nie tylko) stole wspaniale prezentuje się i kusi swym zapachem i wyglądem, a po spróbowaniu przenosi nas w krainę „słodkich doznań” – taki właśnie jest tort chałwowy. Kto go raz spróbuje – nigdy nie zapomni.
Tort jest zdecydowanie dla wyjątkowych łasuchów, baaaaardzo słodki, ale przecież taki powinnien być tort bezowy ! Połączenie mascarpone z masą karmelową, orzechami i daktylami jest pyszne.
. Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości. Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!
Ryż preparowany … ryż dmuchany – jak zwał tak zwał , ale myślę , że każdy z Was doskonale wie o co chodzi.
Przysmak dzieciństwa wielu z nas.
Jemy , albo jedliśmy go garściami z torebki , albo przygotowywaliśmy z nich słodkie szyszki – obłędnie słodkie!
Dziś mam dla Was przepis , którym śmiało można zastąpić właśnie te szyszki z ryżu preparowanego – na batoniki / blok.