Babeczki z nutellą
Czasem mam wrażenie, że w mojej kuchni mieszkają chochliki, które z ogromnym powodzeniem psują każdy wypiek. Ostatnio jeden chyba zamieszkał na stałe, ponieważ co rusz coś idzie nie tak. Zakalce, spadające muffiny z blachy oraz zbyt wyrośnięte, wypływające z formy ciasto to od jakiegoś czasu norma.
Zła passa zachęciła mnie do wypróbowania subtelnie zmienionego przepisu Doroty z Moich Wypieków. Jak się okazało chochlik nie dał za wygraną, ciasto uparcie wychodziło z foremek. Mimo to udało się opanować sytuację i tym sposobem prezentuję Wam bardzo smaczne babki.
Składniki (ok. 12 dużych babeczek): 70g masła, 70g margaryny, 120g cukru, 200g mąki, 3 jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok.12 łyżeczek nutelli
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie po kolei dodajmy jajka, po każdym miksując masę. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę, dalej miksujemy. Gotową masę nakładamy do 2/3 wysokości foremki (lepiej nawet nałożyć mniej niż za dużo, bo nadmiar ucieknie z papilotki - przekonałam się na własnej skórze :)). Na wierzch do każdej z papilotek nakładamy łyżeczkę nutelli, całość delikatnie mieszamy wykałaczką.
Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170st C przez ok.20-25 minut.