Batoniki orzechowe - bez mąku, cukru i tłuszczu
Batoniki orzechowe bez mąki, tłuszczu, cukru - idealne na nadchodzące święta! Chrupiące i mega smaczne.
Orzechy to dobre źródło białka, zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz działają przeciwzakrzepowo.
Szczególnie polecam orzechy włoskie bogate w żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk.kwas foliowy oraz witaminy E oraz B6. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność organizmu i ma działanie przeciwrodnikowe.
Wysokokaloryczne, ale niezwykle zdrowe. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
400 g mieszanych orzechów (u mnie głównie włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
1 jajko
1 białko jaja
3 łyżki miodu (ok.40g)
Orzechy posiekaj. W misce wymieszaj orzechy, dodaj miód, jajko i białko.Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę ( u mnie o wymiarach ok. 20x30) wyłóż papierem do pieczenia wyłóż mieszankę. Łyżką wciśnij ją w dno blachy.
Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut - piecz na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia i pokrój na batoniki.
Smacznego :)
1 batonik zawiera średnio:
energia: 92 kcal
białko: 4 g
węglowodany: 9 g
błonnik: 1,2 g
tłuszcze: 7 g