Oprócz ciekawych walorów smakowych, chleb gryczany ma także inną zaletę. Upieczony na bazie mąki gryczanej świetnie się sprawdza w diecie bezglutenowej.
Chlebek cukiniowy to prawdziwie wakacyjny przepis! Nie tylko dlatego, że jego głównym składnikiem nadającym charakterystycznego smaku jest młoda, letnia cukinia. Ale także dlatego, że wykonanie tego chlebka jest banalnie proste.
Chleb wyszedł z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Smakował mi, więc sądzę, że to może być naprawdę dobra alternatywa dla tradycyjnego pszennego, czy żytniego chleba.
Nazwałam go chlebem pasterskim, ponieważ takie miałam skojarzenia, gdy chciałam upiec bochenek chleba z boczkiem. Dodatkowo na miąższ chleba wpływa jogurt naturalny, który sprawia, że jest on delikatny w smaku.
Przepis ten został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz smakowity chleb", której patronem są Zakłady Tłuszczowe Kruszwica, producent margaryny "Smakowita".
Oby coraz więcej Polaków piekło samemu chleb... nawet nie zawsze, ale bardzo często! Domowe pieczywo ma tę przewagę (oprócz wielu innych), że łatwo można sobie w nim przemycać trochę zdrowia - słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane albo suszone owoce lub zioła. Przygotowałam ten chlebem w ramach akcji Upiecz smakowity chleb!, której patronem są zakłady tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Z czym kojarzy Wam się jesienna kuchnia? Dla mnie kuchnia wczesną jesienią to przede wszystkim dynia, co udowodniłam Wam pokazując już przepis na chleb dyniowy, pieczony na drożdżach. Tym razem także wykorzystam puree z dyni (wskazówki jak je zrobić znajdziecie w linku powyżej), ale chleb zamiast drożdży upiekłam na bazie zakwasu żytniego.
Damper to wypiek, który może niektórych z Was zaskoczyć. Wypiekany jest on bowiem bez drożdży, zakwasu, ani nawet dodatku sody.
Tradycyjnie był on pieczony przez podróżników i pasterzy przemierzających przez dzikie tereny Australii.
W kuchni hinduskiej, są one dodatkiem do wielu aromatycznych i rozgrzewających dań. Jogurtowo-drożdżowe chlebki o wdzięcznej nazwie naan mają zazwyczaj formę podłużnego placka w kształcie łezki lub są owalne jak np. pita.
Nazwałam ten chleb "drawskim", ponieważ przepis przywiozłam z Pojezierza Drawskiego - dostałam go od pani, która prowadziła gospodarstwo agroturystyczne. Przepis różni się trochę od innych przepisów na chleb na zakwasie w tym względzie, że nie obejmuje przygotowania zaczynu - do mąki dodaje się sam zakwas. Dobrze jest mieć więc zakwas dość "stary", bardzo aktywny, bo inaczej chlebek nie wyrośnie zbyt duży.
Wspaniały pachnący, jedyny w swoim rodzaju, taki jest ten chleb.. Gorąco polecam. Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Ja piekłam w dużej keksówce.
Na ten dzień wybrałam przepis na chleb znaleziony na jednej z niemieckich stron. Pszenno-żytni na maślance z dodatkiem nasion i kaszy bulgur. Chleb jest pyszny - w smaku przypomina chleb na zakwasie, a chrupiąca skórka jest po prostu rewelacyjna. Piętka i masło lub jak w moim przypadku pesto... Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaku...
Jak polubić ponurą jesień? Wystarczy zaprzyjaźnić się bliżej z jesiennymi składnikami, na które w tej chwili jest sezon. Ja zrobiłam tak dzisiaj podczas przygotowań do pieczenia chleba orzechowego. Siekanie orzechów i wyrabianie ciasta mnie zrelaksowało, a zapach świeżo upieczonego orzechowego bochenka sprawił, że naprawdę doceniłam tę porę roku.
Dziś przygotowałam klasyczny chleb żytni na zakwasie, pieczony na mące żytniej pełnoziarnistej. Skromnym dodatkiem są tu prażone ziarna słonecznika. Pyszny i zdrowy chlebek, prosty w przygotowaniu
Jeśli lubicie eksperymenty z chlebami to musicie koniecznie spróbować chlebka kokosowego. Co więcej, jeśli lubicie egzotyczne, karaibskie smaki to chleb ten został stworzony z myślą o Was
Wraz z początkiem jesieni nachodzi mnie ochota na grzyby, kapustę i wszelkiego rodzaju kasze. Ostatnio po obiedzie z gulaszem w roli głównej, zostało mi trochę kaszy gryczanej. Piekłam już kiedyś chleb gryczany, ale był on pieczony na mące gryczanej. Tym razem w kuchennych zapasach takiej mąki nie znalazłam. Postanowiłam więc przygotować chleb pszenny z kaszą gryczaną