Chleb jesienny na zakwasie
Z czym kojarzy Wam się jesienna kuchnia?
Dla mnie kuchnia wczesną jesienią to przede wszystkim dynia, co udowodniłam Wam pokazując już przepis na chleb dyniowy, pieczony na drożdżach.
Tym razem także wykorzystam puree z dyni (wskazówki jak je zrobić znajdziecie w linku powyżej), ale chleb zamiast drożdży upiekłam na bazie zakwasu żytniego.
Oprócz dyni, moim mocnym skojarzeniem z kulinarną jesienią są oczywiście grzyby. Uwielbiam zaczynać dzień jajecznicą z kurkami i cebulką i z tym smakiem właśnie kojarzy mi się wczesna jesień.
Teraz te smaki przemyciłam w jesiennym chlebie na zakwasie
Chleb jesienny na zakwasie Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 hours Czas pieczenia: 35 mins Całkowity czas: 4 hours 35 mins Porcje: 1 Składniki- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 300 g puree z dyni
- pół cebuli
- garść kurek
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- Na łyżce masła podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę, dodajemy oczyszczone kurki, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku i smażymy przez kilka minut. Przekładamy do miseczki i studzimy.
- Mąkę przesiewamy do misy. Robimy wgłębienie i dodajemy aktywny zakwas żytni, cukier i sól. Mieszamy składniki ze sobą.
- Stopniowo dodajemy puree z dyni i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem, aż składniki się dobrze połączą. Po koniec zagniatania dodajemy kurki z cebulą i jeszcze chwile wyrabiamy. Ciasto będzie się lepiło, nie należy się tym przejmować.
- Przekładamy je do oprószonej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
- Formę (kwadratową lub keksówkę) smarujemy łyżką masła. Dłonie zwilżamy zimną wodą i bierzemy do ręki ciasto, przekładając je do formy. Mokrymi od wody opuszkami palców wygładzamy wierzch przyszłego chleba. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu be z przeciągów na kolejne pół godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Do metalowej miseczki wrzucamy kostki lodu i wkładamy na dno piekarnika.
- Wkładamy także formę z chlebem i pieczemy przez 30-35 minut, aż skórka się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.