Chleb jesienny na zakwasie

Zdjęcie - Chleb jesienny na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z czym kojarzy Wam się jesienna kuchnia?

Dla mnie kuchnia wczesną jesienią to przede wszystkim dynia, co udowodniłam Wam pokazując już przepis na chleb dyniowy, pieczony na drożdżach.

Tym razem także wykorzystam puree z dyni (wskazówki jak je zrobić znajdziecie w linku powyżej), ale chleb zamiast drożdży upiekłam na bazie zakwasu żytniego.

Oprócz dyni, moim mocnym skojarzeniem z kulinarną jesienią są oczywiście grzyby. Uwielbiam zaczynać dzień jajecznicą z kurkami i cebulką i z tym smakiem właśnie kojarzy mi się wczesna jesień.

Teraz te smaki przemyciłam w jesiennym chlebie na zakwasie :)

Zdjęcie - Chleb jesienny na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb jesienny na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb jesienny na zakwasie Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 hours Czas pieczenia: 35 mins Całkowity czas: 4 hours 35 mins Porcje: 1 Składniki
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 300 g puree z dyni
  • pół cebuli
  • garść kurek
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
Przygotowanie
  1. Na łyżce masła podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę, dodajemy oczyszczone kurki, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku i smażymy przez kilka minut. Przekładamy do miseczki i studzimy.
  2. Mąkę przesiewamy do misy. Robimy wgłębienie i dodajemy aktywny zakwas żytni, cukier i sól. Mieszamy składniki ze sobą.
  3. Stopniowo dodajemy puree z dyni i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem, aż składniki się dobrze połączą. Po koniec zagniatania dodajemy kurki z cebulą i jeszcze chwile wyrabiamy. Ciasto będzie się lepiło, nie należy się tym przejmować.
  4. Przekładamy je do oprószonej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
  5. Formę (kwadratową lub keksówkę) smarujemy łyżką masła. Dłonie zwilżamy zimną wodą i bierzemy do ręki ciasto, przekładając je do formy. Mokrymi od wody opuszkami palców wygładzamy wierzch przyszłego chleba. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu be z przeciągów na kolejne pół godziny.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Do metalowej miseczki wrzucamy kostki lodu i wkładamy na dno piekarnika.
  7. Wkładamy także formę z chlebem i pieczemy przez 30-35 minut, aż skórka się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
2.2.8

Zdjęcie - Chleb jesienny na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb grzybowy na zakwasie

Chleb grzybowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki z kurkami
1

Bułeczki z kurkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebki naan

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebek cukiniowy ze szparagami
1

Chlebek cukiniowy ze szparagam…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Chleb ziołowy – na drożdżach
1

Chleb ziołowy – na drożdżach

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Pasta z pieczarek
1

Pasta z pieczarek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
2

Ziemniaki faszerowane pieczark…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Wiejska zapiekanka
3

Wiejska zapiekanka

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square