Pełnoziarnisty chlebek z płatkami zbożowymi, słonecznikiem i tymiankiem
Domowy chleb to nic trudnego. Wystarczy odrobina wyczucia, ale tego nauczyć można się tylko samemu metodą "prób i błędów". Może nie jest to idealny sposób, ale najlepszy. Oczywiście podstawy, inspiracje i ogólne zasady warto poznać - eksprtką od pieczywa nie jestem, ale mam jeden przepis tak wałkowany i modyfikowany na wiele sposób (chyba tylko raz nie wyszedł, gdy przekombinowałam z dodatkiem chrzanu - najlepszy na mące orkiszowej z kikoma pokrojonymi suszonymi pomidorami), że mogę Was do niego skierować - o tu. A poniżej przepis na szybszy chlebek, również na drożdżach.
Oby coraz więcej Polaków piekło samemu chleb... nawet nie zawsze, ale bardzo często!
Domowe pieczywo ma tę przewagę (oprócz wielu innych), że łatwo można sobie w nim przemycać trochę zdrowia - słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane albo suszone owoce lub zioła.
Przygotowałam ten chlebem w ramach akcji Upiecz smakowity chleb!, której patronem są zakłady tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Pełnoziarnisty chlebek z płatkami zbożowymi, słonecznikiem i tymiankiem
(baza przepisu stąd)
* Piekłam na termoobiegu, ale nie jest to konieczne. Upieczony bochenek ma twardy spód.
Zabawne opakowanie...
Oby coraz więcej Polaków piekło samemu chleb... nawet nie zawsze, ale bardzo często!
Domowe pieczywo ma tę przewagę (oprócz wielu innych), że łatwo można sobie w nim przemycać trochę zdrowia - słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane albo suszone owoce lub zioła.
Przygotowałam ten chlebem w ramach akcji Upiecz smakowity chleb!, której patronem są zakłady tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Pełnoziarnisty chlebek z płatkami zbożowymi, słonecznikiem i tymiankiem
(baza przepisu stąd)
- 500 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża (może być mieszanka różnych mąk)
- 12 g drożdży
- 350 ml wody
- 1 duża garść słonecznika
- 1 duża garść płatków zbożowych (u mnie "5 zbóż")
- 1 duża szczypta tymianku suszonego lub świeżego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
* Piekłam na termoobiegu, ale nie jest to konieczne. Upieczony bochenek ma twardy spód.
Zabawne opakowanie...