Chleb bezglutenowy
Mamy różnych czytelników serwisu Smakowitychleb.pl
Niektórzy z Was chętnie do nas piszą miale lub komentują wpisy. Kiedy dowiadujemy się o tym, że nasze przepisy są testowane i się udają jesteśmy bardzo zadowolone. Bez takich wieści trudno by nam było zamieszczać przepisy regularnie, a wiedza o tym, że ktoś z nich korzysta wpływa na nas motywująco.
Pojawiają się też różnego rodzaju pytania i prośby. Staramy się być za każdym razem pomocne, a wiele spraw musimy odłożyć „na potem”, by w końcu mogły się one doczekać realizacji.
Tak było w przypadku np. przepisów na chleby Dukana (przepis tu i tu), które stworzyłam metodą prób i błędów, specjalnie z myślą o czytelnikach na tej diecie. Tym razem postanowiłam spełnić prośbę Pani Janiny, której synowie są na diecie bezglutenowej.
Zdaję sobie z tego sprawę, że musi to być bardzo kłopotliwe, aby zastąpić tradycyjny chleb osobom będącym na takiej diecie.
Jak to się mówi „Nie ma rzeczy niemożliwych”, a w tym przypadku jest to akurat prawdą. Całe szczęście, że mąkę można uzyskać nie tylko ze zbóż (jak np. pszenicy i żyta), które są zabronione w diecie bezglutenowej.
Dlatego do opracowania przepisu na chleb z myslą o takich osobach użyłam mąki ryżowej, ziemniaczanej i odrobiny mąki gryczanej. Wiem też, że w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością można dostać specjalne mieszanki mąk bezglutenowych. Swoją mieszankę stworzyłam z mąk, które miałam w kuchennej szafce, a pamiętam, że kupiłam je w markecie.
W przepisie ilość mąki ryżowej i ziemniaczanej można ze sobą zamienić, równie dobrze można też zrezygnować z mąki gryczanej i zastąpić ją np. mąką kukurydzianą. Ważne jest to, aby trzymać się proporcji między mąkami, a letnim mlekiem, bo te dwa najważniejsze składniki, które wpływają na konsystencję ciasta.
Chleb wyszedł z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Smakował mi, więc sądzę, że to może być naprawdę dobra alternatywa dla tradycyjnego pszennego, czy żytniego chleba.
Chleb bezglutenowy Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 hours Czas pieczenia: 40 mins Całkowity czas: 2 hours 40 mins Składniki
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki drożdży
- 300 ml letniego mleka
- jajko
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- W garnuszku gotujemy mleko, aby było letnie.
- Mąki łączymy ze sobą. Dodajemy drożdże, cukier i sól.
- Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy mleko, cały czas wyrabiając ciasto łyżką lub miskerem.
- Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej mieszamy.
- Po kilku minutach przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią.
- Misę stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem (u mnie okrągła, ale może być keksówka).
- Zwilżamy wodą dłonie i wygładzamy powierzchnię ciasta.
- Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze 45 minut.
- Chleb pieczemy z 190 stopniach przez 35-45 minut. Chleb będzie gotowy w momencie, aż skórka się zarumieni, a po wbiciu w ciasto wykałaczki, będzie ona sucha.
- Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy przez podaniem.