Damper – szybki chlebek z Australii
Damper to wypiek, który może niektórych z Was zaskoczyć. Wypiekany jest on bowiem bez drożdży, zakwasu, ani nawet dodatku sody.
Tradycyjnie był on pieczony przez podróżników i pasterzy przemierzających przez dzikie tereny Australii. Podczas wyprawy ich tobołki niewiele ważyły, dlatego byli oni ograniczeni w ilości suchego prowiantu. Nosili jednak ze sobą mąkę, którą w połączeniu z solą, wodą lub mlekiem można stworzyć chlebek damper.
Chleb pieczony był w popiołach ogniska, ale można go także przygotować w zaciszu domowego ogniska – w piekarniku
Różni się on znacząco w smaku w chlebem pieczonym chociażby na drożdżach, ale to ciekawa alternatywa dla amatorów domowych wypieków i równie smaczna. Chlebek jest o dziwo miękki, a najlepiej smakuje jeszcze na ciepło.
Damper – szybki chlebek z Australii Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 mins Czas pieczenia: 40 mins Całkowity czas: 50 mins Porcje: 1 Składniki- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 25 g masła
- 150 ml mleka
- łyżeczka soli
- Mąkę przesiewamy do misy.
- Dodajemy kawałki masła i ucieramy je z mąką tworząc „okruchy”.
- Dodajemy łyżeczkę soli.
- Na koniec wlewamy mleko i mieszamy składniki, chwilę wyrabiając ciasto.
- Formujemy okrągły bochenek, nacinamy wierzch na krzyż ostrym nosem.
- Smarujemy odrobiną mleka i oprószamy górę mąką.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Chlebek kładziemy na rozgrzanej blasze i pieczemy przez 35-40 minut, do zarumienienia wierzchu.
- Świetnie smakuje zaraz po upieczeniu.