Ukrainka to miodowe, delikatne ciasto przekładane budyniowo - maślanym kremem. Pyszne! Robiłam je po raz pierwszy dwa tygodnie temu i nawet kawałeczek nie ostał się do zdjęcia.
Bułeczki te upiekłam w ramach zabawy wypatrzonej u Ireny i Andrzeja „Upiecz Smakowity Chleb”, której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny Smakowita.
Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny, że zniknie bardzo szybko
Langosze pochodzą z kuchni węgierskiej. Są to drożdżowe placki z dodatkiem ziemniaków, smażone na głębokim oleju co niestety sprawia, że nie będą zbyt często gościć na moim stole. Nie mniej jednak , musiałam ich sprobować bo tak wiele dobrego o nich słyszałam, że głęboki tłuszcz długo mnie nie powstrzymywał.
Dzisiaj polecam Waszej uwadze idealne ciasto na jesienne dni. Korzenny keks marchewkowy z dużą ilością bakali to doskonały dodatek do takich dni jakie mamy ostatnio. Ciasto będzie też pasowało na Boże Narodzenie ale ja nie moglam się doczekać i zrobiłam go teraz. Jest pyszne, mięciutkie, aromatyczne i wilgotne. Po prostu korzenne niebo w gębie.
Piękne, mięciutkie, zachowujące długo świeżość, najeżone ziarnami - po prostu pyszne i ta forma w jakiej są upieczone, u mnie w Gdańsku to po prostu "Stokrotka", a u Was?
Do upieczenia tego chleba wystarczą składniki, miska, łyżka, keksówka i piekarnik. No, papier do pieczenia się przyda. Czas, jaki musimy poświęcić na jego wykonanie, to 5 minut - rośnie i piecze się bez naszego udziału. Jest pyszny i zdrowy.
Moja dieta jak najbardziej uwzględnia morele, choć zdecydowanie wole suszone od świeżych. I właśnie suszoną wersję tych owoców można dodać do chleba, aby stanowiły świetny słodki dodatek do wytrawnego wypieku.
Bardzo łatwa do zrobienia, niezbyt słodka chałka. Zaplatana jak warkocz z trzech wałków. Poradzą sobie z nią nawet osoby początkujące w świecie wypieków. U nas taka chałka znika błyskawicznie zaraz jak tylko lekko przestygnie.
Pyszny i prosty w wykonaniu chleb, a pochodzi on z książki 'The Fabulous Baker Brothers '. Jego sekret polega na powolnym wyrastaniu ciasta- w lodówce. Spróbujcie go upiec, nie pożałujecie;)!
Jeśli macie ochotę na świeże, własnoręcznie robione bułki drożdżowe, a martwicie się, że nie macie zakwasu i nigdy nie piekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was
Najprostszy na świecie - chleb pszenny na drożdżach. Z formy, więc nic nigdzie nie ucieknie. Bez żadnych dodatków, więc jest idealną bazą do wszelkich modyfikacji. Pachnie pięknie, jest mięciutki i delikatny. Smakuje wyśmienicie ze wszelkimi możliwymi dodatkami.