Orkiszowe bułki ala precle
Orkiszowe bułki na mące z pełnego przemiału. Idealne na zdrową kanapkę do pracy lub szkoły. Sprawdzą się również jako dodatek do grilla.
Swój przepis tworzyłam na bazie przepisu z tej strony.
Bułki orkiszowe - Laura
SKŁADNIKI:
(na 6 bułeczek)
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2,5 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 6 szklanek wody
- 1 jajko do posmarowania
- sól gruboziarnista do posypania
Wymieszać pozostałe składniki, dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ponownie wyrobić, podzielić na 6 części. Z każdej utoczyć kulkę. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. W szerokim garnku zagotować wodę z sodą. Wyrośnięte bułki kłaść łyżką cedzakową na wrzątek i gotować po 30 sekund za każdej strony.
Bułki wyjąć i ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem. Można naciąć na wierzchu i posypać solą. Piec 15-20 minut.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: