Orkiszowe bułki ala precle

Orkiszowe bułki ala precle

Orkiszowe bułki na mące z pełnego przemiału. Idealne na zdrową kanapkę do pracy lub szkoły. Sprawdzą się również jako dodatek do grilla.
Swój przepis tworzyłam na bazie przepisu z tej strony.

Zdjęcie - ORKISZOWE BUŁKI ALA PRECLE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bułki orkiszowe - Laura SKŁADNIKI:
(na 6 bułeczek)

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2,5 dkg świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
DODATKOWO:
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 6 szklanek wody
  • 1 jajko do posmarowania
  • sól gruboziarnista do posypania
Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i wodą. Odstawić do wyrośnięcia.
Wymieszać pozostałe składniki, dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ponownie wyrobić, podzielić na 6 części. Z każdej utoczyć kulkę. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. W szerokim garnku zagotować wodę z sodą. Wyrośnięte bułki kłaść łyżką cedzakową na wrzątek i gotować po 30 sekund za każdej strony.
Zdjęcie - ORKISZOWE BUŁKI ALA PRECLE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułki wyjąć i ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem. Można naciąć na wierzchu i posypać solą. Piec 15-20 minut.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów