Najłatwiejszy chleb

Najłatwiejszy chleb

Przepis dostałam od koleżanki, Kariny (dziękuję!). Do upieczenia tego chleba wystarczą składniki, miska, łyżka, keksówka i piekarnik. No, papier do pieczenia się przyda. Czas, jaki musimy poświęcić na jego wykonanie, to 5 minut - rośnie i piecze się bez naszego udziału. Jest pyszny i zdrowy. Naprawdę prościej upiec ten chleb, niż iść do piekarni, spróbujcie!

Zdjęcie - najłatwiejszy chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500g mąki (ja daję pełnoziarnistą, pół na pół orkiszową i żytnią)
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450ml letniej wody
  • 4 łyżki octu jabłkowego

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać wodę z octem i wymieszać łyżką.

Zdjęcie - najłatwiejszy chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Zdjęcie - najłatwiejszy chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrośnięte ciasto zamieszać i przełożyć do dużej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.

Zdjęcie - najłatwiejszy chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

Zdjęcie - najłatwiejszy chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na 240 stopni i piec ok. godziny (sprawdzam patyczkiem, jak ciasto). Po upieczeniu wyjąć i położyć "do góry nogami" do wystudzenia (wyjąć z keksówki i zdjąć papier).

Smacznego!

Zdjęcie - najłatwiejszy chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów