Najłatwiejszy chleb
Przepis dostałam od koleżanki, Kariny (dziękuję!). Do upieczenia tego chleba wystarczą składniki, miska, łyżka, keksówka i piekarnik. No, papier do pieczenia się przyda. Czas, jaki musimy poświęcić na jego wykonanie, to 5 minut - rośnie i piecze się bez naszego udziału. Jest pyszny i zdrowy. Naprawdę prościej upiec ten chleb, niż iść do piekarni, spróbujcie!
Składniki:
- 500g mąki (ja daję pełnoziarnistą, pół na pół orkiszową i żytnią)
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 450ml letniej wody
- 4 łyżki octu jabłkowego
Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać wodę z octem i wymieszać łyżką.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zamieszać i przełożyć do dużej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na 240 stopni i piec ok. godziny (sprawdzam patyczkiem, jak ciasto). Po upieczeniu wyjąć i położyć "do góry nogami" do wystudzenia (wyjąć z keksówki i zdjąć papier).
Smacznego!