Chleb orkiszowy na maślance

Pyszny i pomimo użycia mąki pełnoziarnistej naprawdę lekki chlebek.

Zdjęcie - CHLEB ORKISZOWY NA MAŚLANCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb orkiszowy na maślance - Laura
SKŁADNIKI:
na dwie kesksówki

  • 1 l maślanki
  • 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 10 dkg drożdży
  • olej i mąka do formy
Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mąki. Dodać letnią maślankę. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić.
Ciasto wyłożyć do formy. Ja korzystam z silikonowych więc niczym ich nie natłuszczałam i nie wysypywałam. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 200 stopni, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 40-45 minut. Ja mniej więcej po pół godzinie wyrzucam bochenki z foremek i dopiekam na kratce.

Reakcje:

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb