Chleb orkiszowy na maślance

Chleb orkiszowy na maślance

Pyszny i pomimo użycia mąki pełnoziarnistej naprawdę lekki chlebek.

Zdjęcie - CHLEB ORKISZOWY NA MAŚLANCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb orkiszowy na maślance - Laura
SKŁADNIKI:
na dwie kesksówki

  • 1 l maślanki
  • 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 10 dkg drożdży
  • olej i mąka do formy
Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mąki. Dodać letnią maślankę. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić.
Ciasto wyłożyć do formy. Ja korzystam z silikonowych więc niczym ich nie natłuszczałam i nie wysypywałam. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 200 stopni, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 40-45 minut. Ja mniej więcej po pół godzinie wyrzucam bochenki z foremek i dopiekam na kratce.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów