Chleb orkiszowy na maślance
Pyszny i pomimo użycia mąki pełnoziarnistej naprawdę lekki chlebek.
Chleb orkiszowy na maślance - Laura
SKŁADNIKI:
na dwie kesksówki
- 1 l maślanki
- 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka octu
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 10 dkg drożdży
- olej i mąka do formy
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić.
Ciasto wyłożyć do formy. Ja korzystam z silikonowych więc niczym ich nie natłuszczałam i nie wysypywałam. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 200 stopni, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 40-45 minut. Ja mniej więcej po pół godzinie wyrzucam bochenki z foremek i dopiekam na kratce. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: