Bułki razowe z ziarnami - bez jajek, bez mleka

Bułki razowe z ziarnami - bez jajek, bez mleka
Ostatnio robiłam na zmianę bułki pszenne z tatterowcem i orkiszowym chlebem i troszkę się nam, a dokładniej mi przejadło. Oczywiście tatterowca upiekłam - nawet dwa, powstał też chleb orkiszowy z płatkami jaglanymi, ale o nim wkrótce.

Szukałam jednak pomysłu na bułki - takie ziarniste, takie zdrowe, więc odwiedziłam moje ulubione blogi i już u Bea w kuchni znalazłam to, czego szukałam!

Zdjęcie - Bułki razowe z ziarnami - bez jajek, bez mleka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Piękne, mięciutkie, zachowujące długo świeżość, najeżone ziarnami - po prostu pyszne i ta forma w jakiej są upieczone, u mnie w Gdańsku to poprostu "Stokrotka", a u Was?

Zdjęcie - Bułki razowe z ziarnami - bez jajek, bez mleka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis jest delikatnie przeze mnie zmieniony, więc podam go już w mojej wersji, oryginał macie tutaj. Dodam tylko, że bułki są bez jajek, bez mleka, bez masła.... i są naprawdę rewelacyjne, polecam!

Zdjęcie - Bułki razowe z ziarnami - bez jajek, bez mleka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na "Stokrotkę" z 7 sporych bułek:
  • 200 g mąki chlebowej typ 750 + 2-3 łyżki
  • 150 g mąki orkiszowej typ
  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 30 g otrębów żytnich
  • 270 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 60 g ulubionych ziaren do środka - dałam: siemię lniane, sezam, słonecznik i dynię
  • 3 łyżki ziaren do posypania, użyłam: czarnuszki, sezamu, słonecznika, dyni i siemienia

Przygotowanie:
  • ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba, tak więc zaczęłam od: wody, oleju, miodu, soli, na to mąki: chlebowa, orkiszowa, żītnia, na to otręby, ziarna, drożdże i na wyrabianie - musiałam troszkę podsypać mąką, bo się kleiło - to są te 2-3 łyżki dodane przy chlebowej
  • tradycyjnym sposobem należy: wsypać mąkę chlebową, zrobić dołek, nalać 1/3 letniej wody, rozkruszyć drożdże, podsypać mąką i zostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu, jak zaczyn ruszy, dodać resztę wody, olej, miód, pozostałe mąki, wymieszać, dodać ziarna i zacząć wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić do ręki, w razie potrzeby podsypać mąką, wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce
  • po tym czasie podzielić ciasto na 7-8 części, u mnie każda ważyła około 130 g, uformować w kulkę - rozpłaszczamy chwilkę wyrobione ciasto i zwijamy do środka, spodem - końcami układamy na blasze wyłożonej papierem, układamy tworząc "stokrotkę"
  • zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut
  • w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni - opcja góra-dół
  • wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać ziarnami, lekko je dociskając
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach około 15 minut, następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec kolejne 15-20 minut, aż będą rumiane
  • wystudzić na kratce

Zdjęcie - Bułki razowe z ziarnami - bez jajek, bez mleka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak nie macie mąki chlebowej, to dajcie zwykłą pszenną, lub orkiszową jasną typ 700, a wtedy tą jasną orkiszową zastąpcie orkiszową razową - wtedy jednak trzeba dodać więcej mąki, tej bazowej, bo ciasto będzie się kleiło. Przy tych bułkach można pokombinować, ja chlebową mam, bo piekę chleby już prawie od roku i z niej zupełnie inne ciasto wychodzi, jest bardziej plastyczne, łączące, więc polecam się w nią zaopatrzyć, a poczujecie różnice. W razie pytań - piszcie, odpowiem najszybciej jak się da i pomogę;)
Smacznego;)

Kategorie przepisów