Przepis na szybki chleb

Przepis na szybki chleb

Zdjęcie - Przepis na szybki chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaczęłam piec chleb. Zawsze wydawało mi się, że to iście trudne zadanie a okazało się zupełnie proste. :) Przynajmniej ten pierwszy etap, bo do drugiego, czyli pieczenia chleba na zakwasie jeszcze nie doszłam… Wszystko w swoim czasie. Na razie, żeby się nie zniechęcić zaczynam od tych najprostszych przepisów. Proste i łatwe a jakie pyszne:)! Zapach takiego pieczonego w domu chleba i jego smak…bezcenne. Naprawdę trzeba tego spróbować. Teraz – zwykle w piątek wieczorem – przygotowuję zaczyn, zajmuje mi to kilka minut, w sobotę rano poświęcam mu następne kilka minut, zostawiam do wyrośnięcia a potem piekę i już! Świeży domowy chlebek na wyciągnięcie ręki:)! Robię chleb raz w tygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy:)! A zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate.

Przepis na szybki chleb – składniki:
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczki suchych
  • 250 ml wody (ja dodałam więcej bo przy mojej mące ta ilość nie wystarczyła do połączenia składników)

1. Bez względu na to których drożdży używam to najpierw je rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować.

2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin.

Zdjęcie - Przepis na szybki chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na szybki chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na szybki chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Zdjęcie - Przepis na szybki chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na szybki chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na szybki chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut i po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30-40 min. Ja ok 15 min. przed końcem pieczenia wyrzucam chlebek z foremki i wtedy mam pewność, że spód też się dopiecze. Żeby chleb miał chrupką skórkę trzeba przy wstawianiu chleba do piekarnika na spód piekarnika w oddzielną foremkę wsypać kostki lodu lub wlać wrzącą wodę.

Smacznego :)

Zdjęcie - Przepis na szybki chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Przepis na szybki chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów