Porady kulinarne
-
Jak zagęścić sos?
Potrawka pięknie gęstnieje po kilkunastu minutach gotowania, a sos robi się bardziej kremowy i dokładnie pokryje kotleciki.
-
Co zrobić aby ciasto upiekło sie płaskie?
W środku tortownicy należy zrobić płaski dołek, wtedy jest większa szansa, że upiecze się płaskie.
-
Jak wyparzyć słoiki na przetwory?
Słoiki trzeba dokładnie wymyć i wyparzyć. Ja zalewam je wrzątkiem i zostawiam na kilka minut. Można też zanurzyć słoiki i zakrętki w garnku z wrzątkiem.
-
-
Jak doprawić zupę z dyni?
Zupa-krem z dyni swój niebanalny smak zawdzięcza dodatkowi imbiru, gałki muszkatołowej oraz mleka kokosowego.
-
Bagietki - jak je formować?
Aby bagietki urosły do góry, a nie na boki konieczne jest zbudowanie ścianek. Możecie zrobić to z materiałowych szmatek, tak jak prezentowałam w przepisie na bagietkę twarogowo- szczypiorkową lub zbudować ścianki z folii aluminiowej, co umożliwi też pieczenie w foremkach.
-
Co zrobić, aby mimo chłodu ciasto drożdżowe dobrze wyrosło ?
O tej porze roku bywa chłodno, dlatego też ciasta drożdżowe gorzej wyrastają. Dobrze jest w takim przypadku wstawić ciasto do wyrastania do piekarnika z włączoną żarówką.
-
Jak rozdrobnić bakalie?
W jednym z programów Anny Olson podpatrzyłam jak szybko poradzić sobie z tą czynnością. Anna użyła do tego nożyczek - postanowiłam to wypróbować i jak najbardziej polecam.
-
-
O czym należy pamiętać marynując łososia?
Marynując łososia należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:
- nie można korzystać z mrozonej ryby !!!
- ryba powinna być bardzo świeża,
- nie można przesadzić z ilością koperku,
- nie stosować koperku pokrojonego tylko cały pęczek (pokrojony ciężko będzie usunąć). -
Ciasto - jak wałkować klejące się ciasto?
Warto je wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Znacznie ułatwia do pracę i sprawia, że po skończeniu niemal nie trzeba sprzątać.
-
Jaki kolor mają surowe krewetki?
Surowe krewetki są szare. Po kilku minutach gotowania/ smażenia robią się takie różowo-pomarańczowe, które przeważnie można znaleźć w sklepie jako gotowane.
-
Jak uzyskać złoty kolor zalewy do słoików?
Zalewa uzyskuje ładny, żłoty kolor dzieki dodatkowi kurkumy.
-
Dziczyzna - co zrobić, aby lepiej smakowała?
Dziczyzna podobno lepiej smakuje gdy wcześniej spędzi kilka dni w zamrażarce.
-
Co likwiduje w soku goryczkę aronii?
Przemrożenie lub dodanie do soku z aronii liści wiśni likwiduje goryczkę.
-
Risotto - jaki ryż użyć?
Ważne jest, by przygotować je z odpowiedniego gatunku ryżu o okrągłych ziarnach - Arborio.