Ojciec chrzestny III : Gnochci
Ileż namiętności może znaleźć
się w zwykłych kluskach? Jak bardzo erotycznym zajęciem może okazać się
formowanie gnocchi, gdy zabiorą się za to dwie splecione dłonie…
Tak właśnie wygląda scena, gdy Vincent Mancini pokazywał, a raczej dokładnie instruował Mary Corleone jak się formuje gnocchi.
cc
Ojciec Chrzestny III to zwieńczenie gangsterskiej historii rodziny Corleone. Część najmniej fascynująca, pokazana bez zbytniego rozmachu i w porównaniu do poprzednich części wypada odrobinę blado. Mimo tego, jest to dobre i godne uwagi zakończenie.
A do filmu koniecznie kluseczki! Włoskie „kopytka” o wdzięcznej nazwie „gnocchi” (wymawiane mięciutko „nioki”, absolutnie nie „gnoczi”!)
Uwielbiam ciepłe gnocchi polane masłem z szałwią i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Można również modyfikować tę wersję i ziemniaki zastąpić innym warzywem – np. dynią, pietruszką, marchewką, czy burakiem.
Podaję wersję przygotowanie również w thermomixie, gdyż bardzo ułatwia pracę przy wyrabianiu ciasta, o czym na pewno użytkownicy tego urządzenia dobrze wiedzą J
TRADYCYJNE GNOCCHI
Składniki
Przygotowanie – Thermomix:
Przygotowanie – wersja tradycyjna:
Tak właśnie wygląda scena, gdy Vincent Mancini pokazywał, a raczej dokładnie instruował Mary Corleone jak się formuje gnocchi.
cc
Ojciec Chrzestny III to zwieńczenie gangsterskiej historii rodziny Corleone. Część najmniej fascynująca, pokazana bez zbytniego rozmachu i w porównaniu do poprzednich części wypada odrobinę blado. Mimo tego, jest to dobre i godne uwagi zakończenie.
A do filmu koniecznie kluseczki! Włoskie „kopytka” o wdzięcznej nazwie „gnocchi” (wymawiane mięciutko „nioki”, absolutnie nie „gnoczi”!)
Uwielbiam ciepłe gnocchi polane masłem z szałwią i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Można również modyfikować tę wersję i ziemniaki zastąpić innym warzywem – np. dynią, pietruszką, marchewką, czy burakiem.
Podaję wersję przygotowanie również w thermomixie, gdyż bardzo ułatwia pracę przy wyrabianiu ciasta, o czym na pewno użytkownicy tego urządzenia dobrze wiedzą J
TRADYCYJNE GNOCCHI
Składniki
- 1 kg ziemniaków, najlepiej mącznych
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 150-200 g mąki
Przygotowanie – Thermomix:
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w małe kawałki. Do naczynia miksującego wlej wodę, włóż koszyczek, a do koszyczka ziemniaki.
- Gotuj odpowiednio 100 stopni / 30 minut / obr. 1
- Po ugotowaniu, odcedź ziemniaki, wylej wodę. Ziemniaki włóż do naczynia miksującego, poczekaj chwilę aż lekko ostygną. Dosyp mąkę i zmiksuj 10 s / obr. 4
- Dodaj jajko, sól i wyrób ciasto 30 s / obr. Interwał
- Wyrobione ciasto wyłóż na blat obficie wysypany mąką. Formuj wałeczki, a z nich wykrajaj kluski. Możesz je uformować w bardziej okrągłe kluseczki i delikatnie przygnieść je widelcem.
- W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gotowe kluski wrzucaj do wody i gotuj do momentu aż wypłyną na wierzch.
Przygotowanie – wersja tradycyjna:
- Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości.
- Ugotowanie jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, lub rozgnieć dokładnie.
- Dodaj mąkę, sól i jajko. Na stolnicy obsypanej mąką wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie.
- Obsyp mąką i formuj z ciasta wałeczki, które następnie pokrój na mniejsze kawałki. Możesz formować je w bardziej okrągłe kluski i delikatnie nagniatać widelcem.
- W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gotowe kluski wrzucaj do wody i gotuj do momentu aż wypłyną na wierzch.