Jambalaya

Jambalaya, to potrawa pochodząca z wyspy karaibskiej i spokrewniona z Paellą hiszpańską. Unikalne połączenie kultur hiszpańskich, afrykańskich i karaibskich stworzyło pyszne i uniwersalne danie, które stało się faworytem w wielu kuchniach swiata.

Głównymi składnikami są warzywa, pomidory, kurczak lub chorizo, także owoce morza, przyprawa Cajun i ryż.

Swietna potrawa serwowana jako oddzielne danie obiadowe.

Zdjęcie - Jambalaya - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 150 g krewetek tygrysich surowych
  • 1 cebula brązowa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 pędy selera naciowego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy Cajun
  • 250 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 250 g białego ryżu
  • 1/4 szklanki natki pietruszki
  • oliwa z oliwek

Zdjęcie - Jambalaya - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Olej rozgrzać w dużym rondlu i dodać pokrojoną na plastry chorizo, smażyć przez 2-3 minuty aż będzie chrupiąca i złota. Następnie wyłożyć na papierowy ręcznik.
  2. Cebulę, papryki i seler pokroić i smażyć na pozostałym tłuszczu do zeszklenia.
  3. Połączyć z chorizo, przyprawą cajun, przecierem i krewetkami, wymieszać.
  4. Dodać ugotowany ryż, krewetki i podlać bulionem.
  5. Dusić pod przykryciem 10 minut.
  6. Gotową Jambalaye posypać drobno posiekaną natką.

Smacznego 🙂

autor: Samantha, na podstawie przepisu: z książki „Kuchnie swiata”

Zdjęcie - Jambalaya - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z papryką i natką pietruszki

Kotlety mielone z papryką i na…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kaszotto, które leczo

Kaszotto, które leczo

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gulasz drobiowy z piersi kurczaka

Gulasz drobiowy z piersi kurcz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Penne z brukselką i boczkiem

Penne z brukselką i boczkiem

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Krem orzechowy
1

Krem orzechowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Drop scones - szkockie naleśniki

Drop scones - szkockie naleśni…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Francesinha

Francesinha

food² food²
Food Square

Pstrąg pieczony z czosnkiem
1

Pstrąg pieczony z czosnkiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Malinowe racuszki na jogurcie

Malinowe racuszki na jogurcie

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pieczona dorada
1

Pieczona dorada

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gotowane jogurtowe babeczki z agrestem
1

Gotowane jogurtowe babeczki z…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Szybki deser, czyli jabłka w cieście francuskim
2

Szybki deser, czyli jabłka w c…

napiecyku napiecyku
napiecyku