Jambalaya
Jambalaya, to potrawa pochodząca z wyspy karaibskiej i spokrewniona z Paellą hiszpańską. Unikalne połączenie kultur hiszpańskich, afrykańskich i karaibskich stworzyło pyszne i uniwersalne danie, które stało się faworytem w wielu kuchniach swiata.
Głównymi składnikami są warzywa, pomidory, kurczak lub chorizo, także owoce morza, przyprawa Cajun i ryż.
Swietna potrawa serwowana jako oddzielne danie obiadowe.
Składniki:
- 200 g kiełbasy chorizo
- 150 g krewetek tygrysich surowych
- 1 cebula brązowa
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 pędy selera naciowego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka przyprawy Cajun
- 250 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 250 g białego ryżu
- 1/4 szklanki natki pietruszki
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Olej rozgrzać w dużym rondlu i dodać pokrojoną na plastry chorizo, smażyć przez 2-3 minuty aż będzie chrupiąca i złota. Następnie wyłożyć na papierowy ręcznik.
- Cebulę, papryki i seler pokroić i smażyć na pozostałym tłuszczu do zeszklenia.
- Połączyć z chorizo, przyprawą cajun, przecierem i krewetkami, wymieszać.
- Dodać ugotowany ryż, krewetki i podlać bulionem.
- Dusić pod przykryciem 10 minut.
- Gotową Jambalaye posypać drobno posiekaną natką.
Smacznego ?
autor: Samantha, na podstawie przepisu: z książki „Kuchnie swiata”