Jambalaya

Jambalaya

Jambalaya, to potrawa pochodząca z wyspy karaibskiej i spokrewniona z Paellą hiszpańską. Unikalne połączenie kultur hiszpańskich, afrykańskich i karaibskich stworzyło pyszne i uniwersalne danie, które stało się faworytem w wielu kuchniach swiata.

Głównymi składnikami są warzywa, pomidory, kurczak lub chorizo, także owoce morza, przyprawa Cajun i ryż.

Swietna potrawa serwowana jako oddzielne danie obiadowe.

Zdjęcie - Jambalaya - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 150 g krewetek tygrysich surowych
  • 1 cebula brązowa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 pędy selera naciowego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy Cajun
  • 250 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 250 g białego ryżu
  • 1/4 szklanki natki pietruszki
  • oliwa z oliwek

Zdjęcie - Jambalaya - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Olej rozgrzać w dużym rondlu i dodać pokrojoną na plastry chorizo, smażyć przez 2-3 minuty aż będzie chrupiąca i złota. Następnie wyłożyć na papierowy ręcznik.
  2. Cebulę, papryki i seler pokroić i smażyć na pozostałym tłuszczu do zeszklenia.
  3. Połączyć z chorizo, przyprawą cajun, przecierem i krewetkami, wymieszać.
  4. Dodać ugotowany ryż, krewetki i podlać bulionem.
  5. Dusić pod przykryciem 10 minut.
  6. Gotową Jambalaye posypać drobno posiekaną natką.

Smacznego ?

autor: Samantha, na podstawie przepisu: z książki „Kuchnie swiata”

Zdjęcie - Jambalaya - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów