Porady kulinarne
-
Chleb - jaka lista składników?
Prosty chleb można upiec już z 4 składników: mąki, wody, drożdży (spożywczych lub naturalnych) oraz soli. Nie oznacza to jednak, że klasycznych przepisów nie można urozmaicać, nadając im charakteru.
Na przykład wodę, można zamienić na mleko, a dzięki temu chleb będzie subtelniejszy w smaku. Przekonałam się o tym już wielokrotnie np. piekąc chleb mleczny na zakwasie.
Do ciasta na bazie mleka, można także dodać jajka (jak w przypadku maślanych rogalików), dzięki temu otrzymamy wypiek o bardzo sprężystym i delikatnym miąższu.
-
Babka wielkanocna - w czym tkwi tajemnica przygotowania?
Tajemnica puszystości bab wielkanocnych leży w proporcjach mąki do żółtek, im więcej żółtek, tym lżejsza babka. Również ważna jest jakość użytych produktów. Najbielsza mąka, swieże kurze jaja, dobrej jakości masło i bakalie, to składniki wybornej babki wielkanocnej.
-
Pascha - jakiego twarogu użyć?
Przygotowując paschę, należy pamiętać, że twaróg do niej użyty musi być jak najbardziej zwarty, a jednocześnie kremowy i delikatny. Niestety większość wiaderkowych serników, nawet tych dobrej jakości, jest zbyt wodnista. Dlatego należy taki twaróg odsączyć, umieszczając go w woreczku zrobionym z gazy i zawieszając w chłodnym miejscu na 10-12 godzin. Pamiętajcie, aby na podłodze umieścić talerz lub miskę na kapiącą serwatkę ;)
-
Klops - jakie dodatki ?
Do mojego klopsa dodaję tartą marchewkę, dzięki niej mięso pozostaje wilgotne (i zdrowsze!).
-
Jajka - jak w czasie gotowania uzyskać żółtko w środku?
Warto wiedzieć, że w czasie gotowania dobrze kilka razy mieszać jajka, bo wtedy jak jajko zaczyna się ścinać to dzięki sile odśrodkowej żółtko będzie zawsze w środku a nie przy brzegu.
-
Majonez domowy- jakich jajek użyć?
Polecam zaopatrzeć się w wiejskie jaja pewnego pochodzenia bądź te ekologiczne ( zeróweczki lub jedynki).
-
Fondant - kiedy jest gotowy?
Fondant jest gotowy w momencie kiedy jego powierzchnia zaczyna być sprężysta ale nie zrumieniona.
-
Ciasta - co zapobiega opadaniu owoców?
Suszone owoce zasypałam łyżką mąki i wymieszałam - to (zazwyczaj) zapobiega ich opadaniu na dno ciasta.
-
Jak piec biszkopt?
Biszkopt najlepiej wkładać do rozgrzanego piekarnika, piec bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika.
-
Jak złagodzić ostrość harissy?
Ostrość harissy maleje wraz z ilością dodawanej oliwy. Arabowie w ten sposób regulują ostrość przyrządzanych przez siebie potraw. Ma to związek z faktem, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach.*
-
Biszkopt - jak uzyskać ładny kształt?
Gdy na biszkopcie wyrośnie "górka", wystarczy obrócić biszkopt i wystudzić do "do góry nogami". Po wystudzeniu będzie prosty i ładny.
-
Jak zblanszować brokuły?
Brokuły wrzucić na wrzącą wodę, gotować 2-3 minut, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
-
Jak sprawdzić świeżość muli?
Muszle powinny być zamknięte, jeśli są lekko otwarte, należy je uderzyć o kant stołu. Świeże mule, a tylko takie nadają się do spożycia, powinny zamknąć swoje muszle (ruch jest widoczny gołym okiem, wystarczy bacznie się przyglądać).
-
-
Hummus - jakie skladniki?
Prócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest sezamowa pasta tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać, dodając np. natkę pietruszki, suszone pomidory lub pieczoną paprykę.
-
Pasta tahini - jak długo ją przechowywać?
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.