Porady kulinarne
-
Pitschinger - co zrobić po jego przygotowaniu?
Gotowy pischinger trzeba przykryć deseczką, na której stawiamy coś ciężkiego, aby wafle dobrze się skleiły. Najlepiej zostawić do następnego dnia, aby torcik się przegryzł.
-
Z czego zrobić domowe pierścienie cukiernicze?
Pierścienie cukiernicze można zrobić z plastikowej butelki po wodzie.
-
Przetwory - o czym pamiętać?
Przygotowując przetwory trzeba dopilnować, by słoiki i zakrętki były wyparzone, ale również używane przez nas przyprawy i inne dodatki smakowe muszą być czyste, bowiem występują w nich formy przetrwalnikowe bakterii. Z tego właśnie powodu zalewy, w których umieszczamy dodatki, musimy gotować przed wlaniem ich do słoików przez ok. 10-15 minut.
-
Wrapsy - czego użyć jako nadzienia?
- wędlinę /grillowane/pieczone/gotowane mięso : kurczaka, indyka, wieprzowinę, wołowinę
- tuńczyka z puszki/jajko na twardo/wędzonego łososia/paluszki surimi/ grillowane krewetki
- marchewkę/paprykę/ogórka kiszonego/ogórka surowego/selera naciowego
- ulubioną sałatę np. rzymską, lodową, masłową, rukolę, roszponkę
- kiełki np. lucerny, rzodkiewki, brokuła
- papryczkę chilli/suszone pomidory/marynowane pieczarki/korniszony/oliwki/kapary/marynowaną paprykę
- ulubiony gęsty sos/pesto
-
Jak przygotować wrapsy?
Oto kilka sposobów:
- Sos - nie może być płynny, dlatego powinien być na bazie majonezu/serka śmietankowego/mascarpone/ketchupu lub pesto.
- Warzywa - najlepiej, aby były chrupkie i się nie rozpadały jak np. marchewka, papryka
- Dodatki z zalewy/oliwy - wszelkiego rodzaju dodatki typu suszone pomidory, oliwki, kapary należy przed włożeniem do torilii odsączyć.
-
Omlet - co zrobić aby był zwarty i nadawał się do faszerowania?
Jajka uciera się z mąką kukurydzianą, powoduje to, że omlet jest dość zwarty i łatwo go nadziać kolorowym farszem np. z warzyw i makaronu.
-
Co zrobić, żeby kruszonka na cieście nie miekła?
Jeśli chcemy zachować jej chrupkość, lepiej przykryć ciasto ściereczką (kruszonka zamknięta w szczelnym pojemniku mięknie).
-
Co zrobić z pestkami wydrążonymi z dyni?
Wydrążone pestki przełożyć na sitko i dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Równomiernie rozłożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i suszyć jakieś 40 minut w 60C. Następnie obrać pestki z białych łusek i zajadać na surowo lub dodać do wypieków.
-
Żurawina - co zobić aby uniknąć gorzkiego posmaku ?
Chcąc uniknąć gorzkiego posmaku żurawiny zamroziłam ją na 24 godziny.
-
Kokos - jak go otworzyć?
Potrząsamy świeżym kokosem i sprawdzamy, czy słychać w środku mleczko kokosowe. W jedną z dziurek w kokosie wbijamy śrubokręt i wydobywamy ze środka wodę wlewając ją do dzbanka sokowirówki. Ostrym nożem piłujemy rysę na środku owocu. Kokos wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Po 5 minutach w miejscu powstałej wcześniej rysy skorupka kokosa powinna sama pęknąć. Nożem lub śrubokrętem odchylamy skorupę kokosa w miejscu pęknięcia tworząc połówki.
-
Jak przygotować miseczkę z ananasa?
Bierzemy świeżego ananasa i odcinamy go ok. 7 cm od dołu. Wydrążamy łyżką lub nożem ze środka miąższ, pozostawiając przy tym grube ścianki i spód. W tak przygotowanych miseczkach można podać koktajl.
-
Czosnek - jak go obrać?
Zanurzam główki i ząbki czosnku we wrzątku, a kłopotliwe obieranie nie jest już problemem.
-
Jak zblanszować migdały?
Migdały w skórkach umieść w miseczce zalej wrzątkiem i na chwilę zostaw. Odcedź je, chwyć każdy migdał w dwa palce i ściśnij wtedy nagie migdały będą z łatwością wyskakiwać ze skórek. Jeżeli skórki nie będą odchodzić zalej migdały jeszcze raz wrzątkiem i jeszcze chwilę potrzymaj.
-
Jak rozdrobnić biały ser?
Ja do tej czynności użyłam przeciskarki do ziemniaków, ale można oczywiście zmielić go w maszynce.
-
-
Bakłażan - co zrobić przed pieczeniem?
Należy ponakłuwać bakłażana przed pieczeniem - ja tego nie zrobiłam - Wam radzę tak zrobić... Jeden z moich bakłażanów w czasie pieczenia po prostu eksplodował (naprawdę wybuchł) i wylądował na ściankach piekarnika.