Porady kulinarne
-
Jakich małży używać do jedzenia?
Do jedzenia wykorzystujemy tylko świeże, szczelnie zamknięte małże. Po ugotowaniu zaś, odrzucamy wszystkie, które się nie otworzyły.
-
Ekstrakt domowej roboty - gdzie przechowywać?
Ekstrkat należy odłożyć w ciemne, suche miejsce (nie do lodówki).
-
Tarty - jakiej mąki użyć?
Używaliśmy mąki pełnoziarnistej, jednak ciasto było przez to nieco za "ciężkie", mąka pszenna pozwoli na uzyskanie pożądanej kruchości i fajnej konsystencji.
-
-
Czym można zastapić koszyk do pieczenia chleba?
Są pewne metody, które pozwalają osiągnąć taką formę chleba w domu, nie podsypując go sporą ilością mąki (przez co byłby suchy) i nie uzyskując po upieczeniu placka, a to wszystko bez koszyka. Wystarczy zastąpić koszyk zwykłym kuchennym sitem/durszlakiem.
-
Jaka jest alternatywa dla tradycyjnych gołąbków ?
To gołąbki bez zawijania - posiekana kapusta ląduje w farszu i robimy rodzaj pulpetów oraz zapiekanka z farszu gołąbkowego.
-
Spaghetti - jakiego mięsa użyć?
Według mnie spaghetti najlepsze wychodzi z mieszanego mięsa wieprzowo -wołowego. Sama wołowina jest zbyt sucha, a sama wieprzowina zbyt tłusta, ale razem uzupełniają się doskonale
-
Makaron jajeczny - jakie są włoskie zasady jego przygotowania?
Włoska zasada przy przygotowaniu makaronu jajecznego: 1 jajko na każde 100 g mąki. Dodatek soli jest niezbędny by ciasto miało odpowiednią strukturę.
-
Zupy - jak uzyskać aksamitny i kremowy smak?
Dodatek serka topionego czyni ją aksamitną i kremową w smaku.
-
Wątróbka - jakie są zasady przygotowania?
Przygotowując wątóbkę należy pamiętać o następujących zasadach: Pierwsza z nich to wymoczyć ją przez około 30 min. w mleku ponieważ mleko wchłania zapachy i gorycz. Druga polega na tym, że nie solimy wątróbki dopóki nie stanie się miękka podczas smażenia.
-
-
Brownie - jak długo piec?
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 20-25 minut. Do utworzenia się „skorupki” na wierzchu. Ciasto powinno być wilgotne wewnątrz, ale nie surowe.
-
Pierogi - co zrobić, aby łatwo się sklejały?
Połowę brzegu smarujemy białkiem lub wodą (ja użyłam białka, które mi zostały z jajek i pędzelka) - pierogi będą się nam lepiej sklejały.
-
Churros - jak długo smażyć?
Churros muszą naprawdę mocno się zarumienić (ale nie przypalić !). Będą wtedy chrupiące przez dosyć długi czas po usmażeniu. Zbyt krótko smażone szybko zrobią się miękkie i już nie będą takie smaczne.
-
Pączki - jakie nadzienie dodać?
Używajcie specjalnych marmolad do pączków lub dżemów domowej roboty, które są twarde i ładnie będą siedzieć tam, gdzie je wciśniecie. (Jako nadzienia użyłam dżemu truskawkowego - mój był nieco zbyt rzadki, i wypływał).
-
Chleb - co zrobić, aby skórka była błyszcząca i chrupiąca?
Uchylić piekarnik, wysunąć nieco formę i skropić chleb wodą, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupiąca.