Porady kulinarne
-
-
Ciasto pierogowe na maślance - jakie składniki?
Ciasto pierogowe na maślance: 1/2 kg mąki, maślanka (do 1/2 litra), szczypta soli.
-
-
Orzechy laskowe - jak pozbawić je łupinek?
Jeśli orzechy laskowe są w cienkiej brązowej skórce, możemy też użyć piekarnika do obrania ich – wysypujemy je na blachę i prażymy chwilę. Następnie zawijamy w szmatkę i całym zawiniątkiem „wałkujemy” po blacie – łupinki powinny same poodpadać z orzechów.
-
Baba ziemniaczna - jak długo ją piec?
Pieczenie:
I- w prodiżu - prodiż dokładnie smarujemy masłem i ew. obsypujemy lekko bułką, wlewamy masę i pieczemy ok. 1 - 1,5 godziny. Kroimy jak tort.
II - w piekarniku - dużą prostokatną blaszkę smarujemy masłem lub olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i czekamy, aż się dobrze nagrzeje, nastepnie wlewamy do niej mase ziemniaczaną . Wierzch wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok. 40 minut (lub dłużej).
-
Jak marynować śledzie?
Bardzo łatwo możemy je zamarynować w domu. Wystarczy solone płaty wymoczyć w wodzie, a następnie zalać zimną zalewą przygotowaną w następujący sposób.
Wodę zagotować z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Zalewa powinna być słodko - kwaśna.
-
Co zrobić, gdy bakłażan po rozkrojeniu okazuje się gorzki?
Jeżeli miąższ jest gorzkawy, plastry bakłażana należy posolić i ułożyć w durszlaku na pół godziny. Potem opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.
-
Co zrobić, żeby upieczony biszkopt nie opadł?
Upieczone ciasto wyjąć i upuścić je na podłogę (oczywiście w formie) z wysokości 50-60 cm. I taką upuszczoną formę z ciastem wstawić znów do piekarnika i wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
-
Rosół - jakie są sekrety jego przygotowania ?
Najlepszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, tak więc w najlepszym wypadku dobrze byłoby wrzucić do garnka kawałek kury, indyka i wołowiny - wszystko z kością. W wersji okrojonej, daję kawałek kury i indyka, a jeśli już mnie przyciśnie, pozostaję przy indyku (według mnie, najlepszy).
Mięso należy zalać ZIMNĄ wodą, wstawić na niewielki ogień i powoli gotować, dokładnie odszumowując zbierającą się pianę. Od wstawienia mięsa do otrzymania gotowego rosołu powinno minąć co najmniej 2 godziny, a lepiej 3.
Kiedy mięso się zagotuje i cała piana jest zebrana, dorzucam dwa listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Przykrywam garnek i gotuję dalej,…
-
-
Orzechy laskowe - jak je uprażyć?
Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni (bez termoobiegu), orzechy wrzucamy na blachę i prażymy przez 20 minut. Następnie owijamy je czysta ściereczką i pocieramy, aż zejdzie z nich skórka.
-
Jak dolewać wino do duszonego mięsa?
Wino dolewam powoli - żeby, mięso się dusiło a nie gotowało jak w zupie.
-
Jak przefiltrować likier?
Najlepiej zrobić to przez filtry od ekspresu do kawy tak, aby likier był klarowny.
-
Jak zrobić lśniącą polewę czekoladową?
Żelatyna - dzięki temu dodatkowi polewa jest błyszcząca, dobrze się rozsmarowuje i ładnie wygląda na cieście. I do tego szybko się ją przygotowuje :)
-
Jak upiec idealne scones?
Sconsy w teorii:
- przed włożeniem sconsów do piekarnika, temperatura musi osiągnąć maximum podane w przepisie
- najlepiej mieszać widelcem, aby nie wymieszać za bardzo. Składniki muszą być jedynie połączone ze sobą
- masło musi być zimne. Wtedy, gdy będziemy mieszali je palcami z mąką utworzy się kruszonka. Nie ma być to gładka masa. W niektórych przepisach zamiast masła podaje się margarynę. Sconsy wtedy podobno lepiej trzymają kształt
- obręcz, którą wycinamy bułeczki musi być posmarowana masłem i posypana mąką. Wtedy ciasto ładnie się odkleja. -
Jak mieszać ubite białka?
„Fachowo” pianę miesza się następująco: delikatnie łyżką robimy okrążenie na około miski, a następnie przejeżdżamy łyżką przez środek miski. I znów na około i przez środek. I tak do skutku :)