Porady kulinarne
-
Co zrobić, aby z bułki nie wypłynął farsz?
Zawijamy boki ciasta do środka i kładziemy bułkę na pergaminie ku dołowi dzięki temu farsz podczas pieczenia nie wypleci.
-
Jak zmniejszyć kaloryczność ciasta?
Można to zrobić zamieniając jogurt grecki na zwykły, a masło na olej. Można też zrezygnować z lukru, bądź zmniejszyć jego ilość. Oprószone tylko odrobiną cukru pudru będzie równie pyszne.
-
Jak zrobić owocową wodę?
Wystarczy pokroić ulubione owoce na kawałki - u mnie arbuz, limonka i maliny i wrzucić do szklanki. Zalać schłodzoną wodą gazowaną albo jaką lubicie, dodać kilka kostek lodu, listek świeżej mięty.
-
Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?
Pokrojone na centymetrowe plastry bakłażana układamy na ściereczce. posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Dzięki temu pozbywamy się aromatu goryczki.
Jeśli nasze warzywo jest stosunkowo młode, zabieg ten nie jest konieczny.
-
Kiedy zrywać zielone orzechy?
We Włoszech zrywa się orzechy przed św. Janem czyli 24 czerwca, ale w naszym klimacie można to robić do 15 lipca, a nawet trochę dłużej w zależności od pogody.
-
Jak zrobić szybkie ogórki konserwowe?
Aby zjeść ogórki konserwowe w kilka godzin po przygotowaniu należy z mniejszych częsci ogórków poodcinać końcówki i po uzupełnieniu garnka glinianego wodą i przyprawami położyć na nich talerzyk, na nim słoik z wodą i docisnąć.
-
-
Tort naleśnikowy - gdzie go zrobić?
Tort naleśnikowy z pieczarkami najwygodniej zrobić w tortownicy - łatwiej będzie go pokroić na zgrabne kawałki.
-
Jak zrobić różowe roladki z kurczaka?
Do przygotowania mięsa z kurczaka należy użyć czerwonego wina.
-
Minestrone - jakie składniki?
Zasada jest w gruncie rzeczy jedna – dużo warzyw, najlepiej sezonowych. Do tego można dodać ziemniaki, makaron, ryż lub nawet przetrzeć warzywa na sicie.
-
Jak zrobić niskokaloryczny deser z mango?
Żeby uczynić deser lżejszym należy użyć jogurtu naturalnego, bo mango jest dość kaloryczne (ale jeśli chcecie, można oczywiście użyć bitej śmietany).
-
Jak przygotować keksówkę do wypieku?
Keksówkę do wypieku chlebka truskawkowego smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
-
Masa serowa - czym ją zagęścić?
Do jej zagęszczenia wykorzystałam proszek budyniowy. Dołożyłam jeszcze łyżeczkę skrobi kukurydzianej, aby masa była bardziej zwarta.
-
Co zrobić ze starym chlebem?
Nie wyrzucam kromek chleba, kroję je w kostkę i rumienię na patelni, potem w pojemnik i grzanaki do zupy są jak znalazł.
-
Co zrobić z papilotkami przed pieczeniem?
Jeśli przekładacie ciasto do papilotek, posmarujcie je najpierw od środka odrobiną oleju (najlepiej pędzelkiem) - dzięki temu papilotki będą bardzo łatwo schodzić z upieczonych muffinek.
-
Risotto- jaka konsystencja?
Gotowe risotto powinno mieć kremową konsystencję, ryż powinien być zwarty i jednocześnie miękki.