Porady kulinarne
-
Jak sprawdzić świeżość muli?
Muszle powinny być zamknięte, jeśli są lekko otwarte, należy je uderzyć o kant stołu. Świeże mule, a tylko takie nadają się do spożycia, powinny zamknąć swoje muszle (ruch jest widoczny gołym okiem, wystarczy bacznie się przyglądać).
-
-
Hummus - jakie skladniki?
Prócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest sezamowa pasta tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać, dodając np. natkę pietruszki, suszone pomidory lub pieczoną paprykę.
-
Pasta tahini - jak długo ją przechowywać?
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.
-
Jaki chłodzić napoje?
Z racji, że praktycznie mamy jeszcze zimę to moim sposobem na szybkie chłodzenie jest wystawienie produktu za okno. Natomiast latem lub jeśli zależy Ci na czasie dobry pomysłem są kostki lodu. Po prostu wrzuć kilka kostek do napoju i jeszcze kilka do drugiej, pustej szklanki. Przelewaj płyn z jednego naczynia do drugiego wraz z lodem, aż osiągnie wymarzoną temperaturę.
-
Jak uformować okrągłe burgery?
Aby uformować równe, okrągłe kotlety można wycinać je za pomocą szklanki ;)
-
Co zrobić, aby łatwo wyciągnąć muffinki z foremki?
Proponuję wysmarować ją tłuszczem oraz wysypać krupczatką - wyjęcie muffinek będzie o wiele łatwiejsze, a poza tym nabiorą kruchości na zewnętrznej warstwie!
-
Zakwas na żur - jakie składniki?
Składniki na zakwas to: 100 g mąki żytniej, skórka z kromki razowego chleba (opcjonalnie), 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 400 ml przegotowanej wody.
-
Pizza - jak sprawdzić, czy jest już gotowa?
Jeśli chcesz sprawdzić czy pizza jest już gotowa to widelcem lekko ją podważ od spodu i sprawdź czy spód pizzy jest jasno złoty. Jeśli tak – wyjmijy. Z reguły trwa to w tradycyjnych piekarnikach od 10 do 15 minut w zależności od wielkości pizzy

-
Boef Stragonow - jakie składniki?
Danie to przygotowuje się z pokrojonej w wąskie paski polędwicy wołowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek, a według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych czy przecieru pomidorowego
-
Surowe jajka - co zrobić przed użyciem ?
Jeśli w potrawie wykorzystujesz surowe jajka, chcąc uniknąć zatrucia salmonellą, przed użyciem należy sparzyć skorupkę jajka (najlepiej ułożyć je na sitku i polewać przez kilkanaście sekund wrzątkiem)
-
Ciasto na pizzę - jak długo ma wyrastać?
Dzięki temu, że ciasto rośnie całą noc, ma niepowtarzalną konsystencję, jest bardzo luźne i miękkie (co przekłada się później na jakość upieczonego ciasta). Nie rezygnuj z odłożenia go na noc, bo naprawdę warto. Może przeleżeć od 8 do kilkunastu godzin i spokojnie poczekać aż nadejdzie czas formowania pizzy.
-
Gnocchi - jakie składniki?
Składnikami klasycznego gnocchi są: mięsiste ziemniaki, mąka, jajko, sól.
-
Sałatka ziemniaczana - kiedy jest najlepsza?
Wszystkie sałatki ziemniaczane, najlepsze są zaraz po przygotowaniu i w temperaturze pokojowej. Tak więc powinny być spożyte w tym samym dniu, w którym zostały zrobione.
-
Schab gotowany - jak nadać mu ładny kształt?
Schab najlepiej obwiązać dratwą aby nadać mu kształt, potem będzie lepiej nam się kroiło.
-
Strudel - co powinniśmy wiedzieć o jego przygotowaniu?
Zarabiając strudlowe ciasto można dodać roztopiony smalec, masło lub olej. Można użyć całego jajka, tylko białka, albo też w ogóle z niego zrezygnować. Jedna rzecz jest niezmienna i chyba najtrudniejsza - rozciągnięcie ciasta tak cienko aby stało się niemal przeźroczyste.