Słodka sobota #109: Mrożony sernik jagodowy
Mam dzisiaj prawdziwe urwanie głowy w kuchni, bo trwają u mnie przygotowania do jutrzejszej imprezy. Nie potrafię się rozdwoić, dlatego musiałam zrezygnować ze spotkania Trójmiejskich blogerek, organizowanego przez Marysię z art attack. Dlatego będzie dziś bardzo krótko, za to konkretnie i na temat :) Mam 4 powody, dla których warto zrobić ten deser:
- Jest sernikiem.
- Jest sernikiem z jagodami.
- Jest sernikiem z jagodami na spodzie z białą czekoladą.
- Jest mrożonym sernikiem z jagodami na spodzie z białą czekoladą.
Mrożony sernik jagodowy/ forma 20 cm.
- 0,5 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 80 g cukru pudru
- 200-250 g jagód
- 200 g śmietanki kremówki
- Spód:
- 250 g herbatników
- 200 g białej czekolady
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- W miseczce nad rondelkiem z gotującą się wodą rozpuszczamy białą czekoladę z 3 łyżkami masła i 2 łyżkami śmietanki kremówki. W tym czasie kruszymy ciasteczka na drobny "piasek". Możemy to zrobić malakserem lub wrzucając herbatniki do torebki i przejeżdżając po nich wałkiem.
- Do pokruszonych herbatników dodajemy roztopioną białą czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.
- Tortownicę wykładamy folią spożywczą lub smarujemy masłem. Spód i boki formy wykładamy utworzoną masą ciasteczkową.
- Twaróg mielimy podwójnie lub korzystamy z gotowego twarogu "sernikowego".
- Do misy z twarogiem dodajemy 80 g cukru pudru i śmietankę kremówkę, całość zaczynamy miksować na puszystą masę. Gdy składniki się ze sobą połączą, dodajemy jagody i dalej miksujemy.
- Masa serowa zabarwi się od rozgniecionych jagód. Przekładamy ją do tortownicy, wygładzamy wierzch i wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny.
- Po tym czasie sernik wyciągamy i dekorujemy go jagodami (można dodatkowo bitą śmietaną). Podajemy schłodzony.