Słodka sobota #109: Mrożony sernik jagodowy
            
Mam dzisiaj prawdziwe urwanie głowy w kuchni, bo trwają u mnie przygotowania do jutrzejszej imprezy. Nie potrafię się rozdwoić, dlatego musiałam zrezygnować ze spotkania Trójmiejskich blogerek, organizowanego przez Marysię z art attack. Dlatego będzie dziś bardzo krótko, za to konkretnie i na temat :) Mam 4 powody, dla których warto zrobić ten deser:
- Jest sernikiem.
 - Jest sernikiem z jagodami.
 - Jest sernikiem z jagodami na spodzie z białą czekoladą.
 - Jest mrożonym sernikiem z jagodami na spodzie z białą czekoladą.
 
Mrożony sernik jagodowy/ forma 20 cm.
- 0,5 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
 - 80 g cukru pudru
 - 200-250 g jagód
 - 200 g śmietanki kremówki
 - Spód:
 - 250 g herbatników
 - 200 g białej czekolady
 - 3 łyżki masła
 - 2 łyżki śmietanki kremówki
 
- W miseczce nad rondelkiem z gotującą się wodą rozpuszczamy białą czekoladę z 3 łyżkami masła i 2 łyżkami śmietanki kremówki. W tym czasie kruszymy ciasteczka na drobny "piasek". Możemy to zrobić malakserem lub wrzucając herbatniki do torebki i przejeżdżając po nich wałkiem.
 - Do pokruszonych herbatników dodajemy roztopioną białą czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.
 - Tortownicę wykładamy folią spożywczą lub smarujemy masłem. Spód i boki formy wykładamy utworzoną masą ciasteczkową.
 - Twaróg mielimy podwójnie lub korzystamy z gotowego twarogu "sernikowego".
 - Do misy z twarogiem dodajemy 80 g cukru pudru i śmietankę kremówkę, całość zaczynamy miksować na puszystą masę. Gdy składniki się ze sobą połączą, dodajemy jagody i dalej miksujemy.
 - Masa serowa zabarwi się od rozgniecionych jagód. Przekładamy ją do tortownicy, wygładzamy wierzch i wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny.
 - Po tym czasie sernik wyciągamy i dekorujemy go jagodami (można dodatkowo bitą śmietaną). Podajemy schłodzony.