Wegańskie kofty z ziemniaków i kalafiora

Wegańskie kofty z ziemniaków i kalafiora

Temat naszego kolejnego wyzwania w ramach wspólnego gotowania podała Maggie – ma być wegańsko. Przyznam, że z wegańską kuchnią nie mam zbyt wiele do czynienia – owszem, pewnie jakiś makaron z warzywami by się u mnie znalazł, ale tym razem nie chciałam iść na łatwiznę. A ponieważ niewyczerpanym źródłem potraw wegetariańskich i wegańskich jest kuchnia indyjska, to właśnie tam postanowiłam szukać inspiracji.
Tak powstały kofty z ziemniaków i kalafiora. Sycące, dość łagodne w smaku, doskonale pasujące do intensywniej dopasowanego sosu pomidorowego. Podobne danie jadłam kiedyś u znajomej, która po wakacjach w Indiach zrobiła spotkanie, na którym pokazywała setki wspaniałych zdjęć, opowiadała o tym kraju, a na poczęstunek przygotowała indyjskie smakołyki.
Jestem pewna, że takie klopsiki posmakują wielbicielom tej kuchni :)

Prócz mnie, inne wegańskie potrawy przygotowali: Maggie, Panna Malwinna, Dobromiła, Siaśka, Martynosia i Bartoldzik.

Zdjęcie - Wegańskie kofty z ziemniaków i kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
WEGAŃSKIE KOFTY Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW
(2 porcje)
250g kalafiora,
250g ziemniaków,
50g mąki z ciecierzycy*,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz,
½ łyżeczki mielonego kuminu,
½ łyżeczki mielonego kopru,
½ łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki w proszku,
odrobina (na czubku noża) kurkumy

sos:
1 puszka krojonych pomidorów,
½ cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka garam masala,
sól,
świeża kolendra do posypania

Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę i ostudzić. Kalafiora ugotować na półtwardo, ostudzić i rozdrobnić blenderem. Ziemniaki i kalafior połączyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i mąkę z ciecierzycy. Dokładnie wymieszać. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować kulki. Kofty można usmażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku (180 stopni, ok. 20 minut aż będą rumiane).

Przygotować sos: Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Dodać pomidory z puszki oraz przyprawy. Dusić kilka minut, następnie dodać usmażone/upieczone kofty i dusić nadal – ok. 10 minut. Na koniec posypać kolendrą.

Kofty można podawać z ryżem albo pieczywem – ja podałam z chlebkami chapati.


* mąkę z ciecierzycy można kupić w sklepach z kuchniami świata albo samemu zmielić suchą ciecierzycę w mocnym blenderze lub młynku do kawy


(inspirowane przepisem znalezionym na blogu Moniczki)

Kategorie przepisów