Porady kulinarne
-
-
-
-
-
-
Jak profesjonalnie nałożyć krem z ubitej śmietanki kremówki?
- Wystudzenie ciasta: przed nałożeniem kremu upewnij się, że ciasto jest całkowicie wystudzone. Nakładanie kremu na ciepłe ciasto może spowodować, że krem się roztopi i nie utrzyma pożądanej formy.
- Schłodzenie śmietanki i naczyń: aby ubita śmietanka była sztywna i trzymała formę, zarówno śmietanka, jak i naczynie do ubijania, a nawet trzepaczki miksera, powinny być dobrze schłodzone. Możesz umieścić naczynie i trzepaczki w zamrażarce na ok. 15-20 minut przed ubijaniem
- Ubijanie śmietanki: ubijaj śmietankę na niskich obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj cukier. Kontynuuj ubijanie do momentu, aż śmietanka będzie sztywna, ale uważaj, by nie przesadzić, aby nie zamieniła…
-
Krem do ciasta - jak go przygotować?
Aby przygotować idealny krem do dekoracji ciasta z borówkami i budyniem – użyj schłodzonej śmietanki kremówki 36%. Ubijanie zacznij na wolnych obrotach miksera, stopniowo zwiększając prędkość, aby uniknąć rozpryskiwania. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodaj cukier i ubijaj, aż uzyskasz sztywny krem. Pamiętaj, aby nie ubijać go zbyt długo, bo może się zważyć.
-
Jak dodawać budyń do ciasta?
Podczas wykładania budyniu na warstwę ciasta – używaj łyżki i delikatnie rozprowadź budyń, starając się nie mieszać go zbyt mocno z ciastem. Dzięki temu uzyskasz wyraźne warstwy w ciastach, co dodatkowo wzbogaci wrażenia smakowe.
-
Jakiego oleju użyć do ciasta?
Użyj do ciasta oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, który jest lekki i ma delikatny smak. Dzięki temu ciasto będzie miało idealną teksturę i nie będzie przesadnie tłuste.
-
Czy można upiec ciasto bez piekarnika?
Nie masz piekarnika, a masz ochotę na ciasto... To może skorzystasz z przepisu na cytrynowe ciasto z patelni?
-
Jak wlewać olej do ciasta?
Nie przerywając ubijania – wlej cienkim strumieniem olej Kujawski z pierwszego tłoczenia.
-
-
Jajka faszerowane - jak podostrzyć smak ?
Aby dodać pikantności, możesz dodać do farszu odrobinę sosu sriracha, pieprzu cayenne lub innych ostrych przypraw według gustu.
-
Jajka faszerowane - czy można nie używać majonezu?
Tak, możesz zastąpić majonez dodatkową porcją jogurtu naturalnego, aby uzyskać lżejszą wersję przekąski.
-
Jajka faszerowane - jak długo można przechowywać je w lodówce?
Jajka faszerowane można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez 1-2 dni. Pamiętaj, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
-
Czy można zastąpić zakwas innym składnikiem?
W przypadku braku zakwasu, zamiennikiem może być łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny, dodane na końcu gotowania, aby dodać zupie kwasowości.