Krem z dyni z mascarpone
Najprostsza zupa, jaką zrobisz 🍲Ciekawe, z jakimi dodatkami podasz ją u siebie? U mnie warzywa na zupę upiekłam z dodatkiem rzepakowego oleju Kujawskiego z czosnkiem.
Oleje z Kujawski z ziołami to połączenie najwyższej jakości oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z aromatycznymi ziołami. Aromatyczne oleje potrafią podkręcić smak każdego dania. Idealnie sprawdzają się do dań na ciepło oraz dań na zimno. Można na nich smażyć, piec, marynować składniki, dodawać je do sałatek i pieczywa 🥰
Składniki na krem z dyni z mascarpone:
- 700 g dyni
- 120 g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 700 ml bulionu lub wody
- 4-5 łyżek oleju Kujawski z ziołami “Czosnek i bazylia”
- 50 g mascarpone
- sól i pieprz
Jak zrobić krem z dyni z mascarpone?
Ulubiony rodzaj dyni oczyść i pokrój w równej wielkości kostkę.
Cebulę też pokrój w kostkę.
Pokrojone warzywa ułóż na blasze, dodaj obrany czosnek. Warzywa dopraw solą, pieprzem oraz olejem Kujawskim z ziołami, tak aby pokrył warzywa.
Piecz w temperaturze 200 stopni C, w trybie “grzanie góra-dół”, przez przez ok. 40 min. Upieczone i miękkie warzywa przełóż do blendera, dodaj do nich bulion oraz serek mascarpone, który nada zupie aksamitną konsystencję oraz naturalnie zagęści zupę.
Zupę dokładnie zblenduj.
Jeśli chcesz, aby Twoja zupa krem z dyni z mascarpone była bardzo gładka, możesz przetrzeć ją przez sitko.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudnosci: prosty przepis