Gulasz wołowy z kluskami śląskimi

Gulasz wołowy z kluskami śląskimi

Zdjęcie - Gulasz wołowy z kluskami śląskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz wołowy z kluskami śląskimi. Pyszny obiad, idealny na jesienną czy zimową pogodę.

To moje ulubione danie z kuchni polskiej przygotowane z użyciem oleju rzepakowego. Olej Kujawski tłoczony z polskiego rzepaku jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.

Składniki na gulasz wołowy z kluskami śląskimi:

🥘Gulasz wołowy🥘

  • 1 kg mięsa wołowego (karkówka)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 200 g świeżych grzybów
  • 1 litr wody
  • liście laurowe, ziele angielskie,
  • przyprawy (papryka słodka i ostra, pieprz, sól, przyprawa do mięsa wołowego)
  • mąka do oprószenia mięsa

🥔Kluski śląskie🥔

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • ok.150 g mąki ziemniaczanej
  • sól

Zdjęcie - Gulasz wołowy z kluskami śląskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak ugotować gulasz wołowy z kluskami śląskimi?

Mięso wołowe np. karkówkę kroimy w kostkę.

Marynujemy w przyprawach i oleju rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Odstawiamy do zamarynowania na godzinę do lodówki.

Zamarynowane mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Cebulę kroimy w kostkę, a świeże grzyby na kawałki. Na drugiej patelni smażymy cebulę z grzybami.

Usmażone mięso zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cebulę z grzybami i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 2 godzin)

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską. Wsadzamy do miski i wyjmujemy 1/4 część ziemniaków. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości, ile wyjęliśmy ziemniaków.Dodajemy odłożone ziemniaki, całość solimy i łączymy składniki w gładkie ciasto.

Blat kuchenny podsypujemy mąką, z ciasta formujemy kulę, którą kroimy na cztery części.

Z części ciasta zagniatamy wałek, który kroimy nożem na pięć części. Każdą część formujemy w dłoniach w kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem robimy wgłębienie w środku i mamy kluski śląskie.

Teraz należy zagotować osoloną wodę w dużym garnku.

Kluski gotujemy na małym ogniu, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 3-4 min. Wyławiamy je łyżką cedzakową na talerz.

Gulasz wołowy podajemy z ugotowanymi kluskami śląskimi i surówką z buraków.

 

Liczba porcji:4
Czas przygotowania: 3 godz.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów