Gulasz wołowy z kluskami śląskimi
Gulasz wołowy z kluskami śląskimi. Pyszny obiad, idealny na jesienną czy zimową pogodę.
To moje ulubione danie z kuchni polskiej przygotowane z użyciem oleju rzepakowego. Olej Kujawski tłoczony z polskiego rzepaku jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.
Składniki na gulasz wołowy z kluskami śląskimi:
🥘Gulasz wołowy🥘
- 1 kg mięsa wołowego (karkówka)
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 200 g świeżych grzybów
- 1 litr wody
- liście laurowe, ziele angielskie,
- przyprawy (papryka słodka i ostra, pieprz, sól, przyprawa do mięsa wołowego)
- mąka do oprószenia mięsa
🥔Kluski śląskie🥔
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- ok.150 g mąki ziemniaczanej
- sól
Jak ugotować gulasz wołowy z kluskami śląskimi?
Mięso wołowe np. karkówkę kroimy w kostkę.
Marynujemy w przyprawach i oleju rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Odstawiamy do zamarynowania na godzinę do lodówki.
Zamarynowane mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Cebulę kroimy w kostkę, a świeże grzyby na kawałki. Na drugiej patelni smażymy cebulę z grzybami.
Usmażone mięso zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cebulę z grzybami i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 2 godzin)
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską. Wsadzamy do miski i wyjmujemy 1/4 część ziemniaków. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości, ile wyjęliśmy ziemniaków.Dodajemy odłożone ziemniaki, całość solimy i łączymy składniki w gładkie ciasto.
Blat kuchenny podsypujemy mąką, z ciasta formujemy kulę, którą kroimy na cztery części.
Z części ciasta zagniatamy wałek, który kroimy nożem na pięć części. Każdą część formujemy w dłoniach w kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem robimy wgłębienie w środku i mamy kluski śląskie.
Teraz należy zagotować osoloną wodę w dużym garnku.
Kluski gotujemy na małym ogniu, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 3-4 min. Wyławiamy je łyżką cedzakową na talerz.
Gulasz wołowy podajemy z ugotowanymi kluskami śląskimi i surówką z buraków.
Liczba porcji:4
Czas przygotowania: 3 godz.
Stopień trudności: prosty przepis