Placki ziemniaczane z sosem koperkowym

Placki ziemniaczane z sosem koperkowym

Zdjęcie - Placki ziemniaczane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed Wami przepis na tak zwaną klasykę! Czy są tu osoby, które nie lubią placków ziemniaczanych? My uwielbiamy z sosem koperkowym! A u Was z czym się zajada?

Najważniejsze: do smażenia placków wybieram zawsze olej Kujawski, który tłoczony jest z polskiego rzepaku. Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.

Nie ma na co czekać, czas się brać za jedzenie, a Wy za robienie!

Składniki na placki ziemniaczane z sosem koperkowym:

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • skrobia z odsączonych ziemniaków
  • szczypiorek

Sos koperkowy:

  • 200 ml wody
  • sól, pieprz, odrobina curry
  • 150 ml śmietanki 30% + 1 łyżka mąki pszennej
  • świeży koperek

Zdjęcie - Placki ziemniaczane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić placki ziemniaczane z sosem koperkowym?

Do placków wybieramy odmiany mączyste (Irys, Jelly, Bryza, Tajfun.). Dzięki dużej zawartości skrobi zapewniają one plackom odpowiednią konsystencję i chrupiącą skórkę. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Dokładnie odsączamy. Do miski przekładamy odsączone ziemniaki i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy.

Placki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na średnim ogniu do przyrumienienia.

Wodę zagotowujemy i dodajemy przyprawy. Śmietankę mieszamy z mąką pszenną. Dodajemy do wrzątku i gotujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy do sosu świeży koperek.

Zdjęcie - Placki ziemniaczane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów