Placki ziemniaczane z sosem koperkowym
Przed Wami przepis na tak zwaną klasykę! Czy są tu osoby, które nie lubią placków ziemniaczanych? My uwielbiamy z sosem koperkowym! A u Was z czym się zajada?
Najważniejsze: do smażenia placków wybieram zawsze olej Kujawski, który tłoczony jest z polskiego rzepaku. Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.
Nie ma na co czekać, czas się brać za jedzenie, a Wy za robienie!
Składniki na placki ziemniaczane z sosem koperkowym:
Placki ziemniaczane:
- 1 kg obranych ziemniaków
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- skrobia z odsączonych ziemniaków
- szczypiorek
Sos koperkowy:
- 200 ml wody
- sól, pieprz, odrobina curry
- 150 ml śmietanki 30% + 1 łyżka mąki pszennej
- świeży koperek
Jak zrobić placki ziemniaczane z sosem koperkowym?
Do placków wybieramy odmiany mączyste (Irys, Jelly, Bryza, Tajfun.). Dzięki dużej zawartości skrobi zapewniają one plackom odpowiednią konsystencję i chrupiącą skórkę. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Dokładnie odsączamy. Do miski przekładamy odsączone ziemniaki i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy.
Placki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na średnim ogniu do przyrumienienia.
Wodę zagotowujemy i dodajemy przyprawy. Śmietankę mieszamy z mąką pszenną. Dodajemy do wrzątku i gotujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy do sosu świeży koperek.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis