Rolada piernikowa z kremem pomarańczowym
Świąteczna rolada piernikowa z kremem pomarańczowym. Do ciasta dodałam olej Kujawski tłoczony z wyselekcjonowanych nasion polskiego rzepaku. Olej sprawił, że ciasto jest wilgotne, puszyste i dłużej zachowuje świeżość.
Składniki na roladę piernikową z kremem pomarańczowym:
Forma 30×40 cm
Ciasto:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru (110 g)
- 5 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- ¾ szklanki mąki (90 g)
- 2 łyżki kakao (15 g)
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika (10 g)
Krem:
- 300 ml soku pomarańczowego
- 26 g budyniu waniliowego
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
- 250 ml śmietanki 30%
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukru
Polewa:
- 90 g gorzkiej czekolady
- 90 ml śmietanki 30%
Dekoracja:
- 1 pomarańcza
- 6-8 sztuk pierniczków
Jak upiec roladę piernikową z kremem pomarańczowym?
Ciasto na roladę:
Oddziel żółtka od białek. Białka przez chwilę ubijaj, po czym zacznij dodawać cukier po 1 łyżce co pół minuty. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca zacznij pojedynczo dodawać żółtka. Zmniejsz obroty do minimum i po łyżce dodawaj olej rzepakowy. Zmiksuj tylko do połączenie składników. Dodaj pozostałe składniki sypkie i zmiksuj krótko.
Ciasto na roladę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika w trybie “góra-dół” i piecz przez 12-13 minut. Wyjmij z piekarnika i odłóż na ściereczkę do góry spodem ostrożnie, aby się nie poparzyć. Zdejmij papier i zwiń ciasto w rulon. Odstaw do wystudzenia.
Krem pomarańczowy:
Przygotuj budyń na soku pomarańczowym. Do budyniu waniliowego dolej 70 ml soku pomarańczowego i wymieszaj. Pozostały sok zagotuj, wlej budyń i mieszaj do uzyskania gęstej masy. Zdejmij z palnika, dodaj proszek z galaretki, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia, mieszaj co jakiś czas.
Śmietankę ubij chwilę z cukrem, dodaj mascarpone i miksuj do uzyskania gęstego kremu. ⅓ masy odłóż do rękawa cukierniczego – do dekoracji. Do reszty kremu dodaj budyń i zmiksuj tylko do połączenia składników.
Rozwiń ciasto, przełóż na papier do pieczenia. Posmaruj kremem (zostaw jeden brzeg z minimalną ilością kremu) zwiń w roladę. Zaciśnij w papierze do pieczenia i odstaw na całą noc.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzej do 50 stopni. Dodaj czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Wylej na ciasto, wstaw do lodówki na 30 minut. Udekoruj roladę piernikową z kremem pomarańczowym.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: średnio trudne