Szarpana wieprzowina z olejem smakowym

Szarpana wieprzowina z olejem smakowym

Zdjęcie - Szarpana wieprzowina z olejem smakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do naszej szarpanej wieprzowiny, która wyszła rewelacyjnie, użyliśmy smakowego oleju Kujawski. Aromat bazylii, pomidorów i smak ostrej papryki idealnie pasuje do takiego dania. Olej z ziołami dodał wyjątkowego smaku pieczonym ziemniakom 👌

Praktycznie jeden olej pomógł nam przyprawić całe danie. Jest osiem wariantów smakowych, każdy znajdzie coś na swój gust 😋

Składniki na szarpaną wieprzowinę z olejem smakowym:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml ajvaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju Kujawski “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
  • pieprz, sól, liście laurowe
  • Dodatkowo do mięsa:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju Kujawski "Papryka ostra, bazylia, pomidor”

Zdjęcie - Szarpana wieprzowina z olejem smakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyrządzanie szarpanej wieprzowiny z olejem smakowym:

Łopatkę wieprzową w jednym kawałku nacieramy rzepakowym olejem Kujawskim z ostrą papryką, przyprawami i resztą składników. Odkładamy do lodówki na godzinę.

Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia do pieczenia, posypujemy plastrami cebuli i polewamy passatą pomidorową.

Wieprzowinę pieczemy w piekarniku przez 5 godzin w temperaturze 160 stopni C, pod przykryciem, aby osiągnęła swoją charakterystyczną miękkość i soczystość.

Ziemniaki nakłuwamy widelcem, polewamy olejem smakowym Kujawski i pieczemy przez 1 godzinę.

Po upieczeniu mięso wieprzowe szarpiemy widelcem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatką.

Zdjęcie - Szarpana wieprzowina z olejem smakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 6 godzin
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów