Szarpana wieprzowina z olejem smakowym
Do naszej szarpanej wieprzowiny, która wyszła rewelacyjnie, użyliśmy smakowego oleju Kujawski. Aromat bazylii, pomidorów i smak ostrej papryki idealnie pasuje do takiego dania. Olej z ziołami dodał wyjątkowego smaku pieczonym ziemniakom 👌
Praktycznie jeden olej pomógł nam przyprawić całe danie. Jest osiem wariantów smakowych, każdy znajdzie coś na swój gust 😋
Składniki na szarpaną wieprzowinę z olejem smakowym:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 100 ml passaty pomidorowej
- 100 ml ajvaru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju Kujawski “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
- pieprz, sól, liście laurowe
- Dodatkowo do mięsa:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki oleju Kujawski "Papryka ostra, bazylia, pomidor”
Przyrządzanie szarpanej wieprzowiny z olejem smakowym:
Łopatkę wieprzową w jednym kawałku nacieramy rzepakowym olejem Kujawskim z ostrą papryką, przyprawami i resztą składników. Odkładamy do lodówki na godzinę.
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia do pieczenia, posypujemy plastrami cebuli i polewamy passatą pomidorową.
Wieprzowinę pieczemy w piekarniku przez 5 godzin w temperaturze 160 stopni C, pod przykryciem, aby osiągnęła swoją charakterystyczną miękkość i soczystość.
Ziemniaki nakłuwamy widelcem, polewamy olejem smakowym Kujawski i pieczemy przez 1 godzinę.
Po upieczeniu mięso wieprzowe szarpiemy widelcem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatką.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 6 godzin
Stopień trudności: prosty przepis