Kotleciki jajeczne z sosem pieczarkowym

Kotleciki jajeczne z sosem pieczarkowym

Zdjęcie - Kotleciki jajeczne z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kotleciki jajeczne z sosem pieczarkowym 😀Pyszny pomysł na obiad, a dla mnie to smak dzieciństwa i wspomnienie ze szkolnej stołówki 🤤

Do smażenia kotlecików oraz do przygotowania sosu pieczarkowego wykorzystałam rzepakowy olej Kujawski, który tłoczony jest z wyselekcjonowanych nasion od polskich rolników. Jest też naturalnym źródłem kwasów omega-3.

Składniki wystarczą na ok. 12 sztuk kotlecików.

Składniki na kotleciki jajeczne z sosem pieczarkowym:

Kotleciki jajeczne:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 3 łyżki bułki tartej (ew. trochę więcej do zawiązania masy)
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól, majeranek do smaku
  • 3-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia
  • dodatkowo bułka tarta do obtoczenia kotletów

Sos pieczarkowy:

  • 2 większe białe cebule
  • 700 g pieczarek
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • 40 ml zimnej wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia

Zdjęcie - Kotleciki jajeczne z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak zrobić kotleciki jajeczne z sosem pieczarkowym?

Ugotowane na twardo jajka studzę,  drobno siekam, dodaję do nich surowe jajka, posiekaną zieleninę, przyprawy do smaku oraz bułkę tartą.

Całość dokładnie ze sobą mieszam, masa powinna być spójna. W dłoniach formuję niezbyt duże kulki, spłaszczam i obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam rzepakowy olej Kujawski i smażę kotleciki z obu stron na złocisto. Usmażone kotlety przekładam na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju rzepakowego podsmażam cebulkę, którą delikatnie solę. Kiedy zeszkli się, dodaję posiekane pieczarki, doprawiam pieprzem i majerankiem. Smażę kilka minut.

W zimnej wodzie rozprowadzam mąkę ziemniaczaną, dodaję do smażonych pieczarek i cebulki. Mieszam. Na koniec dodaję śmietankę i posiekaną natkę pietruszki.

Kotleciki jajeczne serwuję z sosem pieczarkowym, ziemniakami i surówką.

Zdjęcie - Kotleciki jajeczne z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów