Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Zdjęcie - Zrazy wołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zrazy to najlepszy pomysł na obiad. Wołowinę smażymy na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia.

Olej Kujawski tłoczony jest z polskiego rzepaku. Tylko nasiona rzepaku spełniające rygorystyczne wymagania jakościowe dopuszczone są do produkcji oleju.

Składniki na zrazy wołowe:

  • 800 g wołowiny
  • mąka do obtoczenia
  • 15 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 l bulionu
  • po kawałku włoszczyzny
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Dodatki do zrazów:

  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1/2 papryki
  • 5-10 plastró boczku wędzonego

Zdjęcie - Zrazy wołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na zrazy wołowe:

Plastry wołowiny cienko rozbij i dopraw z obu stron pieprzem. Każdy kotlet posmaruj musztardą, na środek wyłóż plaster kawałek boczku, kawałek świeżej papryki oraz ćwiartki ogórka.

Zrazy zawiń w ścisły rulon. Łączenie mięsa zabezpiecz wykałaczką, aby roladki się nie rozpadły.

Obtocz je w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju Kujawskim z każdej strony, aż roladki się zrumienią. Do zrazów dodaj po kawałku włoszczyzny, cebulę oraz czosnek. Całość zalej bulionem, aż do przykrycia mięsa i duś pod przykryciem na małej mocy palnika, aż mięso zmięknie i będzie kruche. W miedzyczasie posól płyn.

Zrazy duś przez ok. 1-1,5 godz. Pod koniec duszenia zdejmij przykrywkę, aby sos mógł odparować i zgęstnieć.

Zrazy wołowe podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcie - Zrazy wołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudnosci: prosty przepis

Kategorie przepisów