Zrazy wołowe
Zrazy to najlepszy pomysł na obiad. Wołowinę smażymy na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia.
Olej Kujawski tłoczony jest z polskiego rzepaku. Tylko nasiona rzepaku spełniające rygorystyczne wymagania jakościowe dopuszczone są do produkcji oleju.
Składniki na zrazy wołowe:
- 800 g wołowiny
- mąka do obtoczenia
- 15 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 l bulionu
- po kawałku włoszczyzny
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Dodatki do zrazów:
- 2-3 łyżeczki musztardy
- 1-2 ogórki kiszone
- 1/2 papryki
- 5-10 plastró boczku wędzonego
Przepis na zrazy wołowe:
Plastry wołowiny cienko rozbij i dopraw z obu stron pieprzem. Każdy kotlet posmaruj musztardą, na środek wyłóż plaster kawałek boczku, kawałek świeżej papryki oraz ćwiartki ogórka.
Zrazy zawiń w ścisły rulon. Łączenie mięsa zabezpiecz wykałaczką, aby roladki się nie rozpadły.
Obtocz je w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju Kujawskim z każdej strony, aż roladki się zrumienią. Do zrazów dodaj po kawałku włoszczyzny, cebulę oraz czosnek. Całość zalej bulionem, aż do przykrycia mięsa i duś pod przykryciem na małej mocy palnika, aż mięso zmięknie i będzie kruche. W miedzyczasie posól płyn.
Zrazy duś przez ok. 1-1,5 godz. Pod koniec duszenia zdejmij przykrywkę, aby sos mógł odparować i zgęstnieć.
Zrazy wołowe podawaj z ulubionymi dodatkami.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudnosci: prosty przepis