Piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką

Piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką

Zdjęcie - Piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To najlepszy obiad z domowych, zrobiony w tak krótkim czasie. Obłędnie dobre piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką. Aromatyczny sos i pyszne ziemniaczki. Zapisujcie!

Roladki usmażone tradycyjnym sposobem z mojego domu rodzinnego, czyli na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia z polskiego rzepaku.

Dodatkowo pamiętajmy, że Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K .

Składniki na piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką:

  • 2 piersi z kurczaka rozcięte na cieńsze filety
  • 150 g tartego żółtego sera
  • kilka ogórków konserwowych pokrojonych w paski
  • 2 cebule pokrojone w pióra
  • posiekana główka czosnku
  • czerwona papryka pokrojona w paski
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • 400 ml wody
  • przyprawa z suszonych pomidorów
  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia

Zdjęcie - Piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką:

Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy. Na rozbitych płatach układamy tarty żółty ser, pokrojone w paski ogórki i paprykę. Mięso zawijamy – możemy przytwierdzić wykałaczkami, żeby mieć rulonik.

Zawinięte roladki przyprawiamy przyprawą z suszonymi pomidorami i obtaczamy w mące – strzepujemy nadmiar mąki. (Obtoczenie roladek w mące tworzy delikatną warstwę, która pozwala na równomierne i bardziej efektywne smażenie, mąka gdy dodasz bulion pomaga zagęścić sos, tworząc aksamitną konsystencję).

Olej Kujawski rozgrzewamy na patelni i smażymy roladki na złoto-brązowy kolor z każdej strony, a następnie przekładamy na talerz.

Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę. Kiedy się lekko podsmaży, to układamy na niej roladki. Na patelnię wlewamy wodę, solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem przez 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy mięso, a sos przelewamy i przecieramy przez sito.

Przetarty sos wlewamy na patelnię, wkładamy mięso i gotujemy razem na wolnym ogniu przez 5 minut.

Piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką podajemy z ziemniakami z tymiankiem. Naszykowane roladki z ziemniakami i buraczki, polewamy sosem i posypujemy świeża pietruszką dla koloru.

Zdjęcie - Piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów