Piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką
To najlepszy obiad z domowych, zrobiony w tak krótkim czasie. Obłędnie dobre piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką. Aromatyczny sos i pyszne ziemniaczki. Zapisujcie!
Roladki usmażone tradycyjnym sposobem z mojego domu rodzinnego, czyli na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia z polskiego rzepaku.
Dodatkowo pamiętajmy, że Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K .
Składniki na piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką:
- 2 piersi z kurczaka rozcięte na cieńsze filety
- 150 g tartego żółtego sera
- kilka ogórków konserwowych pokrojonych w paski
- 2 cebule pokrojone w pióra
- posiekana główka czosnku
- czerwona papryka pokrojona w paski
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- 400 ml wody
- przyprawa z suszonych pomidorów
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
Przepis na piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką:
Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy. Na rozbitych płatach układamy tarty żółty ser, pokrojone w paski ogórki i paprykę. Mięso zawijamy – możemy przytwierdzić wykałaczkami, żeby mieć rulonik.
Zawinięte roladki przyprawiamy przyprawą z suszonymi pomidorami i obtaczamy w mące – strzepujemy nadmiar mąki. (Obtoczenie roladek w mące tworzy delikatną warstwę, która pozwala na równomierne i bardziej efektywne smażenie, mąka gdy dodasz bulion pomaga zagęścić sos, tworząc aksamitną konsystencję).
Olej Kujawski rozgrzewamy na patelni i smażymy roladki na złoto-brązowy kolor z każdej strony, a następnie przekładamy na talerz.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę. Kiedy się lekko podsmaży, to układamy na niej roladki. Na patelnię wlewamy wodę, solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem przez 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy mięso, a sos przelewamy i przecieramy przez sito.
Przetarty sos wlewamy na patelnię, wkładamy mięso i gotujemy razem na wolnym ogniu przez 5 minut.
Piersi z kurczaka faszerowane serem, ogórkiem konserwowym i papryką podajemy z ziemniakami z tymiankiem. Naszykowane roladki z ziemniakami i buraczki, polewamy sosem i posypujemy świeża pietruszką dla koloru.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis