Pieczeń rzymska w glazurze

Miałam Ci ja pieczeń i to jaką smaczną! Pieczeń rzymska w glazurze to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przepisu pasuje olej Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Składniki na pieczeń rzymską w glazurze:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- 80 g sera mozzarella
- 1 czerstwa bułka + 100 ml mleka
- 1 duża biała cebula
- 1 duża marchew
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonych suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka ketchupu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz
- 2 jajka
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- ok. 2 łyżki bułki tartej (do zawiązania masy)
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
Składniki na glazurę na pieczeń:
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej

Jak upiec pieczeń rzymską w glazurze?
1. Czerstwą bułkę zalewam mlekiem i odstawiam na chwilę na bok.
2. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju rzepakowym, następnie dodaję marchew startą na grubych oczkach tarki i ponownie przesmażam. Warzywa podlewam czerownym winem, duszę przez kilka chwil, aż wino odparuje.
3. Do naczynia przekładam mięso mielone, dodajemy ser mozzarellę, przestudzoną zawartość patelni, odciśniętą kajzerkę i jajka.
4. Masę doprawiam do smaku: majerankiem, solą (u mnie niepełna łyżeczka), świeżo mielonym pieprzem, mielonymi suszonymi pomidorami, ketchupem i musztardą. Dodaję również posiekaną natkę pietruszki.
5. Całość mieszam łyżką, a następnie dłonią. Masę należy dobrze wyrobić, podobnie jak na kotlety mielone. Gdyby masa była zbyt luźna – dodajcie do niej odrobinę bułki tartej.
6. Na papierze do pieczenia formuję pieczeń, dociskam porządnie.
7. Przygotowuje glazurę: mieszam ketchup z musztardą i płynnym miodem. Glazurą smaruję pieczeń i umieszczam ją w naczyniu żaroodpornym.
8. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 50 minut pod przykryciem, a następnie przez 20 minut bez przykrycia.
9. Serwuję z tłuczonymi ziemniakami, sosem pieczarkowym i buraczkami. Pieczeń świetnie smakuje także na zimno, podana z konfiturą z żurawiny.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopięń trudnosci: prosty przepis