Pieczeń rzymska w glazurze

Pieczeń rzymska w glazurze

Zdjęcie - Pieczeń rzymska w glazurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miałam Ci ja pieczeń i to jaką smaczną! Pieczeń rzymska w glazurze to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przepisu pasuje olej Kujawski z pierwszego tłoczenia.

Składniki na pieczeń rzymską w glazurze:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 80 g sera mozzarella
  • 1 czerstwa bułka + 100 ml mleka
  • 1 duża biała cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonych suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 jajka
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ok. 2 łyżki bułki tartej (do zawiązania masy)
  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia

Składniki na glazurę na pieczeń:

  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

Zdjęcie - Pieczeń rzymska w glazurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec pieczeń rzymską w glazurze?

1. Czerstwą bułkę zalewam mlekiem i odstawiam na chwilę na bok.

2. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju rzepakowym, następnie dodaję marchew startą na grubych oczkach tarki i ponownie przesmażam. Warzywa podlewam czerownym winem, duszę przez kilka chwil, aż wino odparuje.

3. Do naczynia przekładam mięso mielone, dodajemy ser mozzarellę, przestudzoną zawartość patelni, odciśniętą kajzerkę i jajka.

4. Masę doprawiam do smaku: majerankiem, solą (u mnie niepełna łyżeczka), świeżo mielonym pieprzem, mielonymi suszonymi pomidorami, ketchupem i musztardą. Dodaję również posiekaną natkę pietruszki.

5. Całość mieszam łyżką, a następnie dłonią. Masę należy dobrze wyrobić, podobnie jak na kotlety mielone. Gdyby masa była zbyt luźna – dodajcie do niej odrobinę bułki tartej.

6. Na papierze do pieczenia formuję pieczeń, dociskam porządnie.

7. Przygotowuje glazurę: mieszam ketchup z musztardą i płynnym miodem. Glazurą smaruję pieczeń i umieszczam ją w naczyniu żaroodpornym.

8. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 50 minut pod przykryciem, a następnie przez 20 minut bez przykrycia.

9. Serwuję z tłuczonymi ziemniakami, sosem pieczarkowym i buraczkami. Pieczeń świetnie smakuje także na zimno, podana z konfiturą z żurawiny.

 

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopięń trudnosci: prosty przepis

Kategorie przepisów