Surówka z kapusty i marchewki

Surówka z kapusty i marchewki według przepisu mojej mamy. Wydaje mi się, że podobną robiło się w większości domów… Teraz ważne pytanie: czy u Was w domu też dodaje się natkę pietruszki do tej surówki czy raczej koperek???
Jest pyszna i pasuje idealnie do jakiegoś kotlecika czy ryby!

Składniki na surówkę z kapusty i marchewki:
- około 400 g kapusty (½ głowy kapusty)
- 1-2 marchewki
- spory pęczek natki pietruszki
- 1-2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno Lnianka
- 2-3 łyżki octu
- 2-3 łyżeczki cukru
- sól do smaku

Surówka z kapusty i marchewki – przygotowanie:
Białą kapustę drobno szatkuję i posypuję odrobiną soli. Odstawiam na kilka minut.
W tym czasie obieram marchew i ścieram na grubych oczkach, a natkę pietruszki siekam drobno. Dodaję do poszatkowanej kapusty razem z resztą składników.
Mieszam dokładnie i surówka gotowa!
Porada: Poszatkuj kapustę bardzo drobno i odstaw na chwilę. Ta chwila pozwala kapuście lekko zmięknąć i „puścić” soki — dzięki temu surówka będzie bardziej soczysta i lepiej połączy się z pozostałymi składnikami.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudnosci: prosty przepis