Pieczeń z indyka w marynacie miodowo-musztardowej

Pieczeń z indyka w marynacie miodowo-musztardowej. Przygotujesz ją w kilka chwil. Odstawiasz na noc do lodówki na zamarynowanie, a rano pieczesz.
Szybko znika – pasuje zarówno na obiad, jak i na kanapki.
Składniki na pieczeń z indyka w marynacie miodowo-musztardowej:
- 1,5 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 2,5 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 700- 800 g fileta z indyka

Jak upiec pieczeń z indyka w marynacie miodowo-musztardowej?
Składniki marynaty wymieszać. Filet z indyka włożyć do naczynia i polać marynatą. Odstawić do lodówki na noc.
Zamarynowane mięso wyjąć z naczynia, obwiązać sznurkiem i ułożyć w brytfannie.
Do brytfanny wlać około 3/4 szkl.wody.
Wstawić do piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut pod przykryciem, a następnie przez 65 minut bez przykrycia. W czasie pieczenia podlewać mięso sokiem z pieczenia.
Pieczeń z indyka w marynacie miodowo-musztardowej podać z ulubionymi dodatkami. U mnie z domowymi kopytkami i surówką z czerwonej kapusty.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudości: prosty przepis