Pieczeń z indyka w marynacie miodowo-musztardowej

Pieczeń z indyka w marynacie miodowo-musztardowej

Zdjęcie - Pieczeń z indyka w marynacie miodowo-musztardowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczeń z indyka w marynacie miodowo-musztardowej. Przygotujesz ją w kilka chwil. Odstawiasz na noc do lodówki na zamarynowanie, a rano pieczesz.

Szybko znika – pasuje zarówno na obiad, jak i na kanapki.

Składniki na pieczeń z indyka w marynacie miodowo-musztardowej:

  • 1,5 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2,5 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 700- 800 g fileta z indyka

Zdjęcie - Pieczeń z indyka w marynacie miodowo-musztardowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec pieczeń z indyka w marynacie miodowo-musztardowej?

Składniki marynaty wymieszać. Filet z indyka włożyć do naczynia i polać marynatą. Odstawić do lodówki na noc.

Zamarynowane mięso wyjąć z naczynia, obwiązać sznurkiem i ułożyć w brytfannie.

Do brytfanny wlać około 3/4 szkl.wody.

Wstawić do piekarnika.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut pod przykryciem, a następnie przez 65 minut bez przykrycia. W czasie pieczenia podlewać mięso sokiem z pieczenia.

Pieczeń z indyka w marynacie miodowo-musztardowej podać z ulubionymi dodatkami. U mnie z domowymi kopytkami i surówką z czerwonej kapusty.

 

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudości: prosty przepis

Kategorie przepisów