Pieczeń z piersi kurczaka

Pieczeń z piersi kurczaka

Zdjęcie - Pieczeń z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed Wami przepis na idealną pieczeń z piersi kurczaka! Nadaje się na każdą okazję, bo tak upieczone pirsi z kurczaka są proste i zawsze smakują. Czasem szczęście pachnie domowym obiadem z idealnymi dodatkami i ciepłem czerwonej brytfanny…

Miałam ja ci pieczeń – prostą, złocistą, doskonałą! Zobaczcie, jaka jest soczysta.

Idealna także na kanapki!

Zdjęcie - Pieczeń z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na pieczeń z piersi kurczaka:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 6 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 30 g sera grana padano
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej

Zdjęcie - Pieczeń z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec pieczeń z piersi kurczaka?

Do miski przekładamy mięso z piersi kurczaka. Polewamy olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy.

Mięso przekładamy do brytfanny i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopnia przez 30 minut – pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy mięso i pieczemy bez przykrycia przez kolejne 15 minut.

Pieczeń z piersi kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopięń trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów