Pieczeń z piersi kurczaka

Przed Wami przepis na idealną pieczeń z piersi kurczaka! Nadaje się na każdą okazję, bo tak upieczone pirsi z kurczaka są proste i zawsze smakują. Czasem szczęście pachnie domowym obiadem z idealnymi dodatkami i ciepłem czerwonej brytfanny…
Miałam ja ci pieczeń – prostą, złocistą, doskonałą! Zobaczcie, jaka jest soczysta.
Idealna także na kanapki!

Składniki na pieczeń z piersi kurczaka:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 6 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy do mięs
- 30 g sera grana padano
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej

Jak upiec pieczeń z piersi kurczaka?
Do miski przekładamy mięso z piersi kurczaka. Polewamy olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy.
Mięso przekładamy do brytfanny i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopnia przez 30 minut – pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy mięso i pieczemy bez przykrycia przez kolejne 15 minut.
Pieczeń z piersi kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopięń trudności: prosty przepis