Pieczeń ze schabu i mięsa mielonego (rolada)

Pyszna pieczeń ze schabu i mięsa mielonego to klasyka domowej kuchni w wyjątkowo apetycznej formie. Ta rolada, dzięki połączeniu delikatnego, soczystego schabu z aromatycznym farszem z mięsa mielonego i żółtego sera, zachwyca smakiem i jest niezwykle uniwersalna. Doskonale sprawdzi się jako gorące danie obiadowe, idealnie komponując się z ziemniakami i ulubioną surówką. Po schłodzeniu, krojona w plastry, staje się wyśmienitym, domowym zamiennikiem wędliny na kanapki, idealnym do śniadaniówki lub na kolację.
Składniki na pieczeń ze schabu i mięsa mielonego (roladę):
- 1 kg schabu
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1-2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- kilka plastrów sera żółtego
- świeża natka pietruszki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do mięsa mielonego

Pieczeń ze schabu i mięsa mielonego – przygotowanie:
Schab nacinam trzy razy tworząc większy płat. Dokładnie rozbijam na dość cienką warstwę.
Cebulę kroję drobno, a następnie podsmażam na rozgrzanym oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia.
W misce umieszczam mięso mielone, jajko, świeżą natkę pietruszki, podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiam masę.
Na płacie skarbu umieszczam plastry sera żółtego, a następnie warstwę mięsa mielonego. Całość zwijam szczelnie w roladę, którą można obwiązać sznurkiem.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni C i piekę roladę w naczyniu żaroodpornym przez 30 min. z przykrywką, a następnie przez 40 min. bez przykrywki zmniejszając temperaturę piekarnika do 180 stopni C.
Roladę podaję na ciepło z dodatkami lub chłodzę i stosuję jako wędlinę na chleb.