Pieczeń ze schabu i mięsa mielonego (rolada)

Pieczeń ze schabu i mięsa mielonego (rolada)

Zdjęcie - Pieczeń ze schabu i mięsa mielonego (rolada) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszna pieczeń ze schabu i mięsa mielonego to klasyka domowej kuchni w wyjątkowo apetycznej formie. Ta rolada, dzięki połączeniu delikatnego, soczystego schabu z aromatycznym farszem z mięsa mielonego i żółtego sera, zachwyca smakiem i jest niezwykle uniwersalna. Doskonale sprawdzi się jako gorące danie obiadowe, idealnie komponując się z ziemniakami i ulubioną surówką. Po schłodzeniu, krojona w plastry, staje się wyśmienitym, domowym zamiennikiem wędliny na kanapki, idealnym do śniadaniówki lub na kolację.

Składniki na pieczeń ze schabu i mięsa mielonego (roladę):

  • 1 kg schabu
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • kilka plastrów sera żółtego
  • świeża natka pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • przyprawa do mięsa mielonego

Zdjęcie - Pieczeń ze schabu i mięsa mielonego (rolada) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pieczeń ze schabu i mięsa mielonego – przygotowanie:

Schab nacinam trzy razy tworząc większy płat. Dokładnie rozbijam na dość cienką warstwę.

Cebulę kroję drobno, a następnie podsmażam na rozgrzanym oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia.

W misce umieszczam mięso mielone, jajko, świeżą natkę pietruszki, podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiam masę.

Na płacie skarbu umieszczam plastry sera żółtego, a następnie warstwę mięsa mielonego. Całość zwijam szczelnie w roladę, którą można obwiązać sznurkiem.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni C i piekę roladę w naczyniu żaroodpornym przez 30 min. z przykrywką, a następnie przez 40 min. bez przykrywki zmniejszając temperaturę piekarnika do 180 stopni C.

Roladę podaję na ciepło z dodatkami lub chłodzę i stosuję jako wędlinę na chleb.

Kategorie przepisów