Jabłkowe tiramisu

Jabłkowe tiramisu

Zdjęcie - Jabłkowe tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miałam Ci ją ciasto, ale zniknęło w mgnieniu oka! Pyszny krem, nuta kawy, masa jabłkowa i wilgotne ciasto, które zawdzięczam dodaniu oleju rzepakowego Kujawski 🤎 Jest to olej z pierwszego tłoczenia produkowany tylko z polskiego rzepaku 🌾

Składniki na jabłkowe tiramisu:

forma 24×24

SPÓD:

▫️ 3 jajka L

▫️ 80 g drobnego cukru

▫️ 110 g mąki pszennej

▫️ łyżeczka kakao

▫️ 30 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia

▫️ łyżeczka proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWA:

▫️ 800 g jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu)

▫️ 1 galaretka cytrynowa

KREM:

▫️ 300 g serka waniliowego

▫️ 250 g mascarpone

▫️ 400 ml śmietanki 36%

▫️ łyżka cukru pudru

DODATKOWO:

▫️ 16 sztuk podłużnych biszkoptów

▫️ 2 łyżki kawy cappuccino

▫️ 300 ml śmietanki 36% z łyżeczką cukru pudru

▫️ kakao do posypania

Zdjęcie - Jabłkowe tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przygotowanie jabłkowego tiramisu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Cały czas ubijając stopniowo wsypujemy cukier, następnie pojedynczo dodajemy żółtka. Wlewamy olej rzepakowy i miksujemy do połączenia. Przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Wylewamy do formy i pieczemy przez ok. 20 min w temperaturze 170 stopni C.

Po ostudzeniu odwracamy ciasto do góry nogami.

Obrane i pokrojone w kostkę jabłka umieszczamy w naczyniu z przykryciem i pieczemy do miękkości przez ok. 30 min lub dusimy w garnku. Do jeszcze gorących jabłek wsypujemy galaretkę cytrynową i mieszamy. Ostudzoną masę wykładamy na biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

Serek śmietankowy, mascarpone, śmietankę oraz cukier puder ubijamy do powstania gęstego kremu. Dzielimy na 2 części i jedną z nich wykładamy na jabłka. Biszkopty nasączone w kawie układamy jeden przy drugim i przykrywamy resztą kremu.

Zimna śmietankę 36% ubijamy z cukrem pudrem i dekorujemy wierzch ciasta za pomocą rękawa. Posypujemy gorzkim kakao.

Całość wstawiamy do lodówki na min. 6 godzin.

Kategorie przepisów