Jabłkowe tiramisu

Miałam Ci ją ciasto, ale zniknęło w mgnieniu oka! Pyszny krem, nuta kawy, masa jabłkowa i wilgotne ciasto, które zawdzięczam dodaniu oleju rzepakowego Kujawski 🤎 Jest to olej z pierwszego tłoczenia produkowany tylko z polskiego rzepaku 🌾
Składniki na jabłkowe tiramisu:
forma 24×24
SPÓD:
▫️ 3 jajka L
▫️ 80 g drobnego cukru
▫️ 110 g mąki pszennej
▫️ łyżeczka kakao
▫️ 30 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
▫️ łyżeczka proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA:
▫️ 800 g jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu)
▫️ 1 galaretka cytrynowa
KREM:
▫️ 300 g serka waniliowego
▫️ 250 g mascarpone
▫️ 400 ml śmietanki 36%
▫️ łyżka cukru pudru
DODATKOWO:
▫️ 16 sztuk podłużnych biszkoptów
▫️ 2 łyżki kawy cappuccino
▫️ 300 ml śmietanki 36% z łyżeczką cukru pudru
▫️ kakao do posypania

Przygotowanie jabłkowego tiramisu:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Cały czas ubijając stopniowo wsypujemy cukier, następnie pojedynczo dodajemy żółtka. Wlewamy olej rzepakowy i miksujemy do połączenia. Przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Wylewamy do formy i pieczemy przez ok. 20 min w temperaturze 170 stopni C.
Po ostudzeniu odwracamy ciasto do góry nogami.
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka umieszczamy w naczyniu z przykryciem i pieczemy do miękkości przez ok. 30 min lub dusimy w garnku. Do jeszcze gorących jabłek wsypujemy galaretkę cytrynową i mieszamy. Ostudzoną masę wykładamy na biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Serek śmietankowy, mascarpone, śmietankę oraz cukier puder ubijamy do powstania gęstego kremu. Dzielimy na 2 części i jedną z nich wykładamy na jabłka. Biszkopty nasączone w kawie układamy jeden przy drugim i przykrywamy resztą kremu.
Zimna śmietankę 36% ubijamy z cukrem pudrem i dekorujemy wierzch ciasta za pomocą rękawa. Posypujemy gorzkim kakao.
Całość wstawiamy do lodówki na min. 6 godzin.