Pieczeń z indyka na kanapki

Jeśli szukasz zdrowej i prostej w przygotowaniu alternatywy dla wędlin ze sklepu, ten przepis na soczystą pieczeń z indyka jest dla Ciebie idealny!
Przygotowana w niskiej temperaturze pierś indyka, otulona aromatyczną mieszanką przypraw – jest wprost stworzona do podawania na zimno – jako główny składnik Twoich ulubionych kanapek.
Sprawdź, jak łatwo przygotować domową wędlinę, która zachwyci całą rodzinę!
Składniki na pieczeń z indyka na kanapki:
- 1,5 kg piersi z indyka
- 1 łyżka soli
- po łyżeczce czosnku niedźwiedziego, czosnku granulowanego, papryki słodkiej, papryki słodkiej wędzonej
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Pieczeń z indyka na kanapki – przygotowanie:
1️⃣ Przyprawy mieszamy z olejem rzepakowym.
2️⃣ Powstałą marynatą nacieramy indyka i odstawiamy na ok. godzinę.
3️⃣ Układamy go w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy.
4️⃣ Pieczemy przez 3 godziny w 80 stopniach C (ja mam dość stary piekarnik i grzeje trochę słabiej, więc przez pierwszą godzinę dałam 90 stopni C).
Porada: Pieczeń z indyka ostudź całkowicie zanim ją zaczniesz krojenić. Mięso na kanapki kroi się o wiele łatwiej, a plasterki są jędrne i jednolite, jeśli pierś całkowicie wystygnie.

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 4 godziny
Stopień trudności: prosty przepis