Pieczeń z indyka na kanapki

Pieczeń z indyka na kanapki

Zdjęcie - Pieczeń z indyka na kanapki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli szukasz zdrowej i prostej w przygotowaniu alternatywy dla wędlin ze sklepu, ten przepis na soczystą pieczeń z indyka jest dla Ciebie idealny!

Przygotowana w niskiej temperaturze pierś indyka, otulona aromatyczną mieszanką przypraw – jest wprost stworzona do podawania na zimno – jako główny składnik Twoich ulubionych kanapek.

Sprawdź, jak łatwo przygotować domową wędlinę, która zachwyci całą rodzinę!

Składniki na pieczeń z indyka na kanapki:

  • 1,5 kg piersi z indyka 
  • 1 łyżka soli 
  • po łyżeczce czosnku niedźwiedziego, czosnku granulowanego, papryki słodkiej, papryki słodkiej wędzonej 
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 

Zdjęcie - Pieczeń z indyka na kanapki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pieczeń z indyka na kanapki – przygotowanie:

1️⃣ Przyprawy mieszamy z olejem rzepakowym.

2️⃣ Powstałą marynatą nacieramy indyka i odstawiamy na ok. godzinę.

3️⃣ Układamy go w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy.

4️⃣ Pieczemy przez 3 godziny w 80 stopniach C (ja mam dość stary piekarnik i grzeje trochę słabiej, więc przez pierwszą godzinę dałam 90 stopni C).

 

Porada: Pieczeń z indyka ostudź całkowicie zanim ją zaczniesz krojenić. Mięso na kanapki kroi się o wiele łatwiej, a plasterki są jędrne i jednolite, jeśli pierś całkowicie wystygnie.

Zdjęcie - Pieczeń z indyka na kanapki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 4 godziny
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów