Pieczeń z karkówki na kapuście kiszonej

Pieczeń z karkówki na kapuście kiszonej to kwintesencja smaku tradycyjnej kuchni polskiej. Soczysta karkówka marynowana w aromatycznych przyprawach i pieczona powoli na kwaśnej kapuście kiszonej tworzy niezwykle sycące danie. To idealna propozycja na rodzinny obiad czy świąteczne spotkanie, która zawsze smakuje!

Składniki na pieczeń z karkówki na kapuście kiszonej:
- 2 kg karkówki
- 750 g kapusty kiszonej
- 5 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1,5 łyżki soli
- 3 łyżeczki pełne suszonego majeranku
- 2 pełne łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 3 ząbki świeżego czosnku
- 1/3 szklanki wody

Jak upiec pieczeń z karkówki na kapuście kiszonej?
- Wymieszać przyprawy z olejem Kujawskim i natrzeć marynatą mięso. Odstawić karkówkę na dobę do lodówki.
- Na dno żeliwnego garnka przełożyć kapustę kiszoną, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Na wierzchu ułożyć zamarynowane mięso.
- Piec pod przykryciem:
- 20 minut w temperaturze 200°C
- następnie przez 1 godzinę i 45 minut w temperaturze 180°C.
- 20 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, aby mięso się przyrumieniło.
- Pieczeń podawać z ulubionymi dodatkami. Po przestudzeniu mięso można wykorzystać jako wędlinę na kanapki.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: prosty przepis