A teraz na gorąco - równie pyszna ...... Najlepsza z dodatkiem ubitej kremówki.... przepis Macieja Nowickiego z restauracji Narzeczona Kopernika w Toruniu według receptury z najstarszej toruńskiej książki kucharskiej:
Mleczko kokosowe jest delikatnie wyczuwalne w tle, zostawia na języku posmak kokosa, ale nie dominuje nad marchewką. Kolendra i imbir subtelnie wzbogacają smak - całość naprawdę przypadła mi do gustu i myślę, że jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.
Zupa jest sycąca i rozgrzewająca, w sam raz na zimowy wieczór. Na pewno zasmakuje wszystkim amatorom fasolki po bretońsku; w smaku bardzo ją przypomina.
Cebulę i pora pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Grzyby pokroić w cienkie paski, wrzucić do gara i zalać wodą (...) Dodać starte na tarce warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i zeszkloną cebulę z porem.
Gdy raz spróbuje się tej zupy, chętnie jadłoby się ją częściej i częściej. Przynajmniej ja tak mam;D Trzeba przyznać, że chili, pomidory, mleko kokosowe, masło orzechowe i szpinak to świetne połączenie!
Jakiś czas temu odkryłam w Kulinarnym Atlasie Świata Gazety Wyborczej przepis na rosyjską zupę. Nosiła intrygującą nazwę szczi, a jej podstawą była właśnie kiszona kapusta. Postanowiłam sprawdzić, czy nadal nie lubię kapuśniaku i wiecie co? W tym wydaniu mogę go jeść codziennie :)
Aura za oknem jest taka, że rozgrzewająca zupa to coś czego mi naprawdę potrzeba (w Wielkopolsce właśnie pada śnieg...). Dzisiejsza propozycja to prosta i lekka zupa z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Inspiracje znalazłam w publikacji jednego z producentów jogurtu. Polecam, bo zupa jest naprawdę pyszna!
GAZPACHO. Jest to hiszpańska zupa (chłodnik). Najczęściej składa się z surowych warzyw - pomidorów, papryki, ogórków, cebuli, czosnku i dodatków takich jak ocet, oliwa, chleb. Podaje się je zawsze na zimno. Różne odmiany gazpacho przewidują też takie dodatki jak: szynka, jajka, sok z pomarańczy, migdały.
Zupa ta jest gęsta i sycąca, a przy tym pikantna, z wyraźnym smakiem papryki. Dodatek mielonych orzechów nie powinien zaskakiwać nikogo, kto choć trochę poznał ten rodzaj kuchni – Gruzini dodają orzechy niemal do wszystkiego.