Kobiety na skraju załamania nerwowego : Gazpacho
Kobiety na skraju załamania nerwowego to hiszpańska komedia w reżyserii Pedro Almodovara.
Główna bohaterka Pepa (Carmen Maura) to aktorka dubbingowa, zakochana w swoim kochanku Ivanie (Fernando Guillen). Niestety życie jak to życie, pisze czasami bardzo przewrotne scenariusze i pech chciał, że dla Pepy oznaczało to nic innego jak rozstanie z Ivanem. Bardzo nagłe i bolesne, doprowadzające do łez główną bohaterkę tej miłosnej tragedii. Całe szczęście, że Pepa okazuje się kobietą o bardzo silnej osobowości co oznacza nic więcej jak walkę. Pepa nie daje za wygraną, dzwoni, szuka ukochanego, próbuje każdego sposobu na to, aby jeszcze choć raz spojrzeć mu w twarz, ale ten jakby zapadł się pod ziemię.
Głównym rekwizytem filmu jest gazpacho, hiszpańska zupa, którą uwielbiał Ivan. Pepa przyrządza ją sprawnie krojąc pomidory. Paznokcie ma pomalowane na krwisto czerwony kolor i bluzka również pełna czerwieni. Czerwony to jak wiadomo kolor miłości, ale może w tym przypadku zwiastuje, że poleje się krew? Nic z tych rzeczy! Pepa dodaje jednak zupie pewnego tragicznego elementu - tabletek nasennych. Wola zemsty jest niestety silniejsza niż rozum, a splot dziwnych wydarzeń sprawia, że usypiające gazpacho faktycznie staje się lekarstwem na zszargane nerwy...
Kilka słów o samym GAZPACHO. Jest to hiszpańska zupa (chłodnik). Najczęściej składa się z surowych warzyw - pomidorów, papryki, ogórków, cebuli, czosnku i dodatków takich jak ocet, oliwa, chleb. Podaje się je zawsze na zimno. Różne odmiany gazpacho przewidują też takie dodatki jak: szynka, jajka, sok z pomarańczy, migdały.
Ja moje gazpacho przygotowałam w Thermomixie, dlatego że od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką tego urządzenia podam dwie wersje przygotowania gazpacho.
GAZPACHO składniki na 6 porcji
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE: wersja THERMOMIX
PRZYGOTOWANIE: wersja standardowa
Głównym rekwizytem filmu jest gazpacho, hiszpańska zupa, którą uwielbiał Ivan. Pepa przyrządza ją sprawnie krojąc pomidory. Paznokcie ma pomalowane na krwisto czerwony kolor i bluzka również pełna czerwieni. Czerwony to jak wiadomo kolor miłości, ale może w tym przypadku zwiastuje, że poleje się krew? Nic z tych rzeczy! Pepa dodaje jednak zupie pewnego tragicznego elementu - tabletek nasennych. Wola zemsty jest niestety silniejsza niż rozum, a splot dziwnych wydarzeń sprawia, że usypiające gazpacho faktycznie staje się lekarstwem na zszargane nerwy...
Kilka słów o samym GAZPACHO. Jest to hiszpańska zupa (chłodnik). Najczęściej składa się z surowych warzyw - pomidorów, papryki, ogórków, cebuli, czosnku i dodatków takich jak ocet, oliwa, chleb. Podaje się je zawsze na zimno. Różne odmiany gazpacho przewidują też takie dodatki jak: szynka, jajka, sok z pomarańczy, migdały.
Ja moje gazpacho przygotowałam w Thermomixie, dlatego że od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką tego urządzenia podam dwie wersje przygotowania gazpacho.
GAZPACHO składniki na 6 porcji
SKŁADNIKI:
- 1 kg dojrzałych, czerwonych pomidorów
- 1 czerwona papryka, lub 2 mini papryki
- 1średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ogórek
- 1 łyżka octu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 200 g zimnej wody, lub 100 g kostek lodu
PRZYGOTOWANIE: wersja THERMOMIX
- Wszystkie warzywa umyć.
- Pomidory pokroić w *kawałki, paprykę wydrążyć i również pokroić.
- Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, czosnek rozgnieść.
- Ogórka obrać i pokroić.
- Wszystkie warzywa wrzucić do naczynia miksującego. Rozdrobnić 30 s / obroty 5.
- Dodać oliwę z oliwek, ocet, sól, pieprz, oraz wodę i wymieszać 5 s / obroty 8
- Zupę można podawać z kawałkami chleba opieczonymi na oliwie.
PRZYGOTOWANIE: wersja standardowa
- Wszystkie warzywa umyć.
- Pomidory pokroić, paprykę wydrążyć i również pokroić.
- Cebulę obrać, posiekać, czosnek rozgnieść i pokroić w mniejsze kawałki.
- Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
- Wszystkie warzywa umieścić w misce, dodać wodę, oliwę i przyprawy.
- Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
- Zupę można podawać z kawałkami chleba opieczonymi na oliwie.