Tym razem dynie wykorzystalam do zrobienia pysznego quiche z dodatkiem ziemniakow, papryki, wedzonego boczku i chili. Wszystko to na bardzo kruchym i delikatnym ciescie. Pycha!
Bataty (słodkie ziemniaki, pataty) dla mnie smakują jak połączenie ziemniaka z marchewką. Curry, które wam dzisiaj zaprezentuje, jest przede wszystkim bardzo aromatyczne, z mocno wyczuwalną nutą kokosową, ostre i trochę słodkie. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy jes5t także gęściejsze, a bataty tracą nieco swojej słodyczy i przejmują ostrość i smak kokosu z sosu. Bardzo fajne, proste i szybkie w wykonaniu i ... niestety rozgrzewające, czyli nie za bardzo na terażniejsze upały:)
Te z dzisiejszego przepisu pochodzą z polskich gór. Faszerowane są ziemniakami, bryndzą,wędzonym boczkiem i cebulą. Połączenie tych składników jest naprawdę rewelacyjne i warte spróbowania.
Jeśli znudziły się Wam już ziemniaki w tradycyjnej postaci, polecam przygotować z nich pieczone róże. Z pewnością jest przy nich trochę więcej pracy, ale smak i wygląd zdecydowanie to zrekompensują.
Jak widać na restauracyjnym menu tortilla z kaszanką widnieje na pierwszym miejscu w menu (tortilla y morcilla). Zaciekawiona tym smakiem postanowiłam wypróbować taką wersję. Efekt był zaskakujący. Nie wiem jaka część z Was lubi kaszankę, ale ja akurat bardzo ją lubię. Szczególnie z dobrą paloną, lub białą kaszą gryczaną.
Saag aloo, czy też aloo saag to nic innego, jak smażone ziemniaki ze szpinakiem. Brzmi banalnie? No cóż, gdyby życie składało się wyłącznie z takich banałów, jak to danie... byłoby całkiem ekstatyczne :)