Tarta z młodych ziemniaczków z boczkiem i koperkiem z sosem vinaigrette

Tarta z młodych ziemniaczków z boczkiem i koperkiem z sosem vinaigrette

Tarta powstała specjalnie na drugą edycję Małego Najedzeni Fest, które odbyło się pod hasłem „Nowalijki”.

Zdjęcie - Tarta z młodych ziemniaczków z boczkiem i koperkiem z sosem vinaigrette - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)

… na sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól, czarny pieprz do smaku

… na ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

… na nadzienie:
250 g boczku
400 g dużych młodych ziemniaków
250 g małych młodych ziemniaków
2 łyżki masła
2 jajka + 1 białko pozostałe z ciasta
1 pęczek koperku
sól, czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

… sosu:
Wymieszać oliwę z octem oraz szczyptą przypraw do połączenia składników.

… ciasta:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.

… nadzienia:
Obrać boczek ze skóry, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Duże ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, dodać masło, a następnie ubić na puree i wymieszać z przesmażonym boczkiem i tłuszczem, który wytopił się podczas jego smażenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać jajka i białko, śmietanę a następnie wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Małe ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut, a następnie po tym czasie oskrobać nożem i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić małe ziemniaki, a następnie przekroić je na połówki wzdłuż lub wszerz w zależności od ziemniaka. Gdy ciasto podpiecze się w piekarniku, ułożyć na nim masę, na wierzch wyłożyć pokrojone malutkie ziemniaki, posmarować je 1 łyżką rozpuszczonego masła i piec ok. 30-40 minut. Tartę posypać świeżo pokrojonym koperkiem oraz polać sosem vinaigrette.

Zdjęcie - Tarta z młodych ziemniaczków z boczkiem i koperkiem z sosem vinaigrette - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów