Curry z batatów i kurczaka
Bataty (słodkie ziemniaki, pataty) dla mnie smakują jak połączenie ziemniaka z marchewką. Curry, które wam dzisiaj zaprezentuje, jest przede wszystkim bardzo aromatyczne, z mocno wyczuwalną nutą kokosową, ostre i trochę słodkie. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy jes5t także gęściejsze, a bataty tracą nieco swojej słodyczy i przejmują ostrość i smak kokosu z sosu. Bardzo fajne, proste i szybkie w wykonaniu i ... niestety rozgrzewające, czyli nie za bardzo na terażniejsze upały:)
Curry z batatów i kurczaka
/Pieprz czy wanilia/
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę (lub paseczki)
- 2 średniej wielkości bataty, pokrojone w dużą kostkę
- ok. 1 łyzeczka czerwonej pasty curry (ilość dozować do własnego smaku)
- 2 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 250 - 300 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 400 ml mleczka kokosowego
- ok. 150g mrożonego zielonego groszku
- garść natki kolendry (lub pietruszki)
Do gaqrnka z rozgrzanym olejem, wrzucić mięso z kuczaka. smażyć 2 - 3 min., aż mięso lekko zetnie się z wszystkich stron. Dodać bataty i czerwona pastę curry - mieszając, smażyć 1 - 2 min. Wsypać czerwoną soczewicę i smażyć jeszcze ok. 1 minuty. Całość zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać mleczko kokosowe i gotować jeszcze prze z kilka minut, aż warzywa będą miękkie., a sos nieco się zredukuje. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i czerwoną pastą curry. Wsypać mrożony groszek, ponownie zagotować i pozostawić na ogniu jeszcze 3 minuty. Zdjąć z ognia i posypac posiekaną natką.
Smacznego!